Dvanáct odvážných žen, které spojila rakovina prsu, mají vlastní výstavu s portréty

7. leden 2020

Hela Dvořáková pozvala do Dobrého dopoledne fotografa Vladimíra Kožíška a dvě odvážné dámy, které prodělaly rakovinu prsu.

Společně s dalšími deseti ženami a organizací Mamma HELP stojí za portréty, které poukazuji na vážnost situace kolem rakoviny prsu. „Je to nejčastější ženské onkologické onemocnění v České republice,“ dodal v úvodu.

Vlastní zkušenost

Co přivedlo Vladimíra Kožíška k focení portrétů? Vlastní zkušenost s nemocí. „Měl jsem rakovinu, bylo to náročné a vážné. Po vyléčení jsem cítil nějaký dluh, který jsem chtěl do toho systému vrátit.“

Vladimír Kožíšek

Odvážné ženy

Vladimíra do studia doprovodily dvě odvážné ženy, každá také s vlastní zkušeností s nemocí. „Žili jsme v Chomutově, přestěhovali se do Plzně, kde bydlí naše dcera. Tam jsem také podstupovala léčbu. Tím stěhováním jsme přišli o spoustu přátel. Díky té nemoci, která mě dovedla až do Mamma HELPu, jsem ale získala nové přátele, ta nemoc mi v mnoha ohledech otevřela oči a řekla bych, že ten svět je teď krásnější,“ řekla paní Eva.

paní Eva

„K tomu focení jsem se dostala tak, že oni potřebovali jednu modelku ve zralejším věku,“ dodala.

To nemůže být pravda

Paní Věra, další host Dobrého dopoledne, napsala o svém životním příběhu knihu, ve které popisuje celou svou diagnózu od začátku. „Když vám to sdělí, říkáte si, že to nemůže být pravda, jestli jste se nepřeslechla. Po osmi letech od uzdravení jsem napsala knihu. Je psaná beletristicky, hlavní hrdinka Klára prochází tím osudem.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

paní Věra
Spustit audio