Dudy, na které hráli středověcí blázni i samotná Smrt, uvidíte v Jihočeském muzeu

1. říjen 2018

Dlouhou tradici dudácké kultury u nás připomíná výstava Dudy, dudy, dudy, dudičky v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Zájemci ji mohou navštívit do 25. listopadu.

„Výstava je nazvaná podle začátku známé blatské písně, mě se to moc líbilo, tak jsem to použila. První část výstavy přibližuje dudáckou kulturu v jihočeském regionu, druhá je věnovaná sbírce historických dud pana Vaváčka,“ říká garantka výstavy Marcela Macková.

Návštěvníci se dozví, co pro Jihočechy znamenali dudy a dudáci. „Je to taková pestrá mozaika. Uvidí řez nástrojem, připomínáme, jak se dudy sestavují, zmiňujeme osobnosti dudácké kultury, vystavujeme sborníky, noty, publikace,“ vyjmenovává Marcela Macková.

Výstava také nezapomíná na to, že dudáci byli symbolem nezávislosti a silně se odráželi v literatuře a dalších uměleckých oborech a vůbec v historii jižních Čech.

Rekonstruuje nástroje podle obrazů

Druhou část expozice tvoří historické dudy ze sbírky Miloslava Vaváčka. „Přivezl jsem svůj projekt Historické dudy, nástroj králů i žebráků, který má pro svoji výjimečnost záštitu Národního památkového ústavu. Obsahuje vývoj dud od gotiky po 17. století, vidíme dudy z různých vyobrazení, fresek a podobně. Nástroje jsou rekonstruovány podle těchto vyobrazení a jsou funkční,“ vysvětluje.

Zajímavým exponátem jsou například dudy z hradu Karlštejn. „Na freskách u schodiště Velké věže jsou andělé, kteří hrají na hudební nástroje, a jeden má právě vrcholně gotické dudy, které spadají do období panování Karla IV.,“ doplňuje Miloslav Vaváček.

Výstava historických dud v Jihočeském muzeu

Dále jsou k vidění dudy Albrechta Dürera, na které hráli blázni a středověcí šaškové, nebo dudy z kláštera ve švýcarském Bernu, na které hraje Smrt. „Všechny nástroje mohou lidé porovnat s předlohami, jsou tu všechna vyobrazení, podle nichž byly nástroje rekonstruované,“ připomíná Miloslav Vaváček.

A samozřejmě nechybí ani zvuk dud. Na interaktivní tabuli stačí zmáčknout obrázek jakéhokoli nástroje z výstavy a uslyšíte ho v akci.

Nové dudácké výstavě v Jihočeském muzeu se podrobněji věnuje kulturní magazín Kavárna. Dále nabídne procházku s architektem Josefem Pleskotem po jeho nové lávce v Písku a tip na dobrou muziku – novou desku Paula McCartneyho.

Spustit audio

Související