Dřevostavby si získávají oblibu díky dobrým tepelně izolačním vlastnostem

4. květen 2023

Současné kvalitní dřevostavby vychází ze základních výhod roubené dřevěné stavby, ale využívají moderní technologie i nejnovější stavební materiály. Podle Tomáše Koreckého, produktového manažera divize Rigips, je největší výhodou lehkost celé konstrukce, její rychlá výstavba i příjemné vnitřní klima.

Už jste během léta navštívili nějaký skanzen nebo obdivovali krásnou stylovou roubenku v horách? A víte, že si podobný dům můžete postavit i dnes a přizpůsobit ho současným trendům? To je i důvod, proč dřevostavby opět přichází do módy. Za rok se běžně v České republice postaví asi 3000 nových dřevostaveb, z toho klasické roubenky tvoří pouze 5 %.

Už jen dnes soutěžte o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

Největší výhodou je lehkost celé konstrukce i rychlá výstavba. Při stavbě se totiž nemusí dělat technologické přestávky běžné při mokrém stavebním procesu. Dřevostavba navíc nevyžaduje údržbu. Ovšem pouze za předpokladu, že je na její stavbu použito opravdu kvalitní vyzrálé dřevo, které je nejdůležitějším a zcela základním prvkem. V současnosti se pro stavbu používají tzv. KVH hranoly z vyzrálého opracovaného dřeva a konkrétního rozměru podle návrhu.

Montáž jako stavebnice

Na stavbu běžného rodinného domu budete potřebovat přibližně 25–30 kubíků dřeva, což odpovídá asi dvanácti vzrostlým stromům. Kromě kvalitního dřeva také tepelnou izolaci a konstrukční desky, které budou ztužovat základní rám. Je také nutné předem vyřešit kvalitní podlahové systémy. V rámci deskových systémů je možné zvolit tzv. suché podlahy, jejichž montáž přinese další úsporu času během stavby.

Samotná montáž pak spíše připomíná stavebnici z jednotlivých pečlivě připravených prvků. Mezi dřevěné KVH hranoly se vkládá skelná izolace, která je na míru upravená a přesně vyplňuje předem nadimenzované prostory, desky na opláštění pak přesně sedí na rozteč dřevěného hranolu. Montáž ve stylu stavebnice pak probíhá buď přímo na stavbě, nebo někde v hale. V tom případě se pak celé stěny spojují přímo na stavbě.

I dřevostavba musí mít střechu. Výhodou ale je, že je možné využít jakýkoliv materiál, který je v současnosti na trhu. Často projektanti volí střešní konstrukci větší hmotnosti, protože zatíží celý rám. Tím ztuží celou stavbu a dobře ji usadí.

Dřevostavba

Příjemné bydlení, které oceníte

K výhodám lehké konstrukce a rychlosti výstavby patří i vnitřní vlastnosti dřevostaveb. Díky dobrým tepelně izolačním vlastnostem je vnitřní klima příjemné a vyrovnané. Stavba má dobré akustické vlastnosti, je možné ji velmi rychle a dobře vytopit i lehce udržovat tepelný komfort.

Dřevostavby také dobře odolávají plísním, ovšem nezapomeňte, že i v dřevostavbě je nutné pravidelně větrat. Už během přípravy stavby je možné naprojektovat jeden ze dvou druhů konstrukcí. Konstrukci difuzně otevřenou s velmi kvalitními parobrzdami a fóliemi, která je v současnosti součástí dřevostaveb nejvyšší kvality. Běžnější je konstrukce difuzně uzavřená. Zde je ale nutné dbát na vysokou kvalitu samotného provedení stavby, aby někde nezůstala porucha, kde by mohla vlhkost kondenzovat. 

Na své si přijde i architekt

Díky jednotlivým stavebním prvkům je možné vytvářet atypické tvary i změnit vnitřní úpravu dřevostavby podle potřeb majitelů. Vnitřní příčky ze suché výstavby jdou totiž velmi snadno demontovat a předělat, což samozřejmě s klasickou cihlovou zdí nejde. Architekt si navíc díky možnostem kombinace stavebních materiálů může s návrhem dřevostavby opravdu dobře vyhrát a naprojektovat skutečně originální stavbu. Vnitřní dřevěný skelet je možné opláštit pomocí konstrukčních desek a vystěrkovat příhodným tmelem.

Z exteriéru je pak možné připravit vhodný zateplovací systém, kde povrchová omítka vypadá jako kámen, takže ani nepoznáme, že vnitřní konstrukce je dřevěná. Zvenčí tak dřevostavba může vypadat jako zděný nebo kamenný dům.

Spustit audio