Dřevo k výrobě dýmek roste na skalách ve Středomoří. Před opracováním se vaří

Jan Klouček kdysi studoval matematicko-fyzikální fakultu, shodou životních náhod ale nakonec zakotvil v malé dílničce pod náměstím v Havlíčkově Brodě.

Jím vyrobené dýmky má Karel Schwarzenberg, Bolek Polívka i prezident Miloš Zeman. V rukou měl i fajfku Františka Filipovského.

Jan Klouček pochází z Havlíčkova Brodu, a do rodného města se vrátil poměrně nedávno. Dnes má dílnu, kde sám vyrábí autorské dýmky, nedaleko rodného domu. Cesta zpět domů byla spletitá. Po listopadové revoluci se už nevrátil na fakultu, kde studoval, a začal podnikat. Věnoval se nemovitostem, telekomunikacím, plynárenství, a s přáteli také otevřel v centru Prahy obchod. „Začali jsme prodávat dýmky, tabáky, whisky. Takový gentlemanský obchod,“ vzpomíná s úsměvem.

Řemeslo okoukal ve Francii

S obchodem souviselo cestování po celé Evropě. Jan Klouček navštěvoval různé tradiční manufaktury a továrničky, kde se vyrábějí dýmky. Nejradši vzpomíná na Francii, konkrétně na Saint-Claude, kde poznal majitele továrny Yvese Grenarda. „Okoukal jsem řemeslo,“ říká dnes vyhledávaný výrobce dýmek.

Nějaký čas pak provozoval dílnu na sériovou výrobu v Kostelci nad Černými lesy, lákala ho ale autorská tvorba, kdy si sám každou dýmku doslova vypiplá z kusu vzácného dřeva. „Řemeslo je základ, ale musí být vidět rukopis výrobce,“ dodává.

Dřevo se dva dny vaří, aby se zbavilo pryskyřice

Dřevo je pro výrobu dýmky to nejdůležitější. Výrobci dlouho hledali ten správný materiál. Jako nejvhodnější se nakonec ukázal takzvaný bruyér. Jde o takzvanou kořenici vřesu bílého, který roste na skalách ve Středomoří.

„Ta kořenice je taková boule, ze které se vyřezávají přířezy, ze kterých se dělají fajfky,“ vysvětluje Jan Klouček. Výrobce dýmek pak dostává do ruky přířezy, které se dva dny vařily ve speciálních kotlích, aby se zbavily pryskyřice a dalších příměsí. Tyto polotovary už mají přibližný tvar hlavičky dýmky.

Výroba dýmky vyžaduje i znalost fyziky   

Práce výrobce dýmek zahrnuje řezbářství, ale i fyziku. „V hlavičce dýmky je tabáková komora, která má nějaký poměr vrtání, hloubka vůči průměru,“ dodává. Na pracovním stole tak nechybí přesná měřidla.

Krásnou práci se dřevem si pak užije při broušení a leštění tvaru dýmky. Těch je mnoho druhů. „Tady ta je pro hráče pokeru a hráče karet,“ říká a ukazuje na dýmku velmi jednoduchého tvaru s plochým dnem. Hráč si ji tak mohl pohodlně a bezpečně odložit během hry.

Související