Draze placený výlet do Ria. Případ vražd mezi brněnskými veksláky

Těsně před Vánoci 1993 zněly Brnem koledy a výstřely. V Mlýnské ulici plné lidí pálil střelec za běhu a na zemi zůstali ležet dva muži v kalužích krve. Něco takového jihomoravská metropole dosud nezažila...

Účinkují: Ladislav Hampl, Antonie Talacková, Václav Knop, Ivan Řezáč, Kamil Halbich, Jiří Suchý, Jan Vondráček, Matouš Ruml
Připravili: Jitka Škápíková a Vladimír Matoušek
Zvuk: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík

Večer 22. prosince 1993 byli před prodejnou starožitností v Mlýnské ulici zastřeleni dva muži. Vrah pálil přímo na ně, pak k jednomu z nich přiběhl, vzal mu tašku a utíkal směrem k Přízové ulici.

Obětí byl 28letý majitel prodejny starožitností Jan Gajarský a jeho bodyguard 21letý Pavel Slabák. Gajarský si prý totiž večer vždy odnášel velký obnos peněz. Na místě činu kromě těl u zaparkované modré Škody 100 našli policisté nábojnice ráže 9 mm a biologické stopy.

Popis pachatele a taška oběti

Svědek potvrdil, že před prodejnou viděl postávat muže ve věku kolem 30 let, v tmavé bundě a sportovních kalhotách. Měl černé neupravené vlasy a knírek. I přes přesný popis pachatele došlo k posunu v pátrání až po 14 dnech, kdy se ve Svratce v místní části Jundrov našla tmavě modrá taška.

Podle nalezených písemností se dalo jednoznačně určit, že jde o odcizenou tašku zavražděného Jana Gajarského. Peníze ani žádné cennosti v ní samozřejmě nebyly. Policie hledala spojitost s městskou částí a nadále prověřovala známé a příbuzné starožitníka Gajarského.

Pátrání mezi veksláky

Většinou šlo o známé brněnské veksláky, kteří mu nosili ke směně valuty, nakoupené od cizinců. Kupodivu spousta z nich měla zájem při pátrání pomáhat, protože se cítili také ohroženi. Díky tomu se podařilo získat informace hned k několika podezřelým mužům.

Mezi nimi byl i pracovník soukromé bezpečnostní agentury, který se v listopadu 1993 údajně obrátil na svého známého, jestli by mu nepomohl vymoct peníze od jednoho podnikatele z Brna. Prý šlo o velký balík od muže, který se měl často pohybovat na brněnské burze Favorit a jezdil modrou Škodou 100.

Nebyl jediný

Vědělo se navíc, že tento muž je držitelem pistole ráže 9 mm vzor ČZ 75. Ačkoli muž nezapíral, že Gajarského znal (byl to podle něj vekslák a lichvář s prodejnou jen naoko), a dokonce mu i dlužil peníze, svou účast na vraždě odmítal. Od vymáhání peněz prý nakonec upustil.

Na 22. prosince měl alibi a balistická expertiza skutečně vyvrátila, že by Gajarský byl zastřelen z jeho pistole. A tak byla policie zase na začátku. Zlom v objasňování dvojnásobné vraždy nastal až po 10 měsících, v říjnu 1994, kdy došlo ke spáchání podobného zločinu v Oblekovicích na Znojemsku.

Stejný útok po 10 měsících

Neznámý pachatel, maskovaný černou kuklou, vystřelil na 24letého brněnského veksláka a jeho známého v autě z automatické brokovnice. Chtěl se zmocnit jejich tašky s penězi. Byl to stejný vekslák, který v den vraždy Gajarského u něj v obchodě směnil větší množství rakouských šilinků.

Jen zázrakem se nikomu z nich nestalo nic vážného. I přes palbu nedali z ruky tašku s valutami v hodnotě dva a půl milionu. Jako možného pachatele jeden z nich uvedl svého bývalého bodyguarda, který ho dvakrát na místo, kde došlo k palbě, sám vezl.

Dvě různé zbraně

Popis 28letého muže odpovídal portrétu pachatele prosincové vraždy. Po vraždě ho tehdy policie nemohla prověřit, protože údajně odjel na Ukrajinu a nikdo o něm nic nevěděl. Bodyguarda ale dělal i Gajarskému a byl legálním držitelem pistole ráže 9 mm vzor ČZ 75.

Podle informátora nelegálně držel i brokovnici Maverick, tedy přesně takovou zbraň, ze které střílel pachatel v Oblekovicích. Navíc jeho matka bydlela v Jundrově, nedaleko místa, kde se pachatel po vraždě zbavil odcizené tašky Gajarského.

Policie zasahuje

Dne 11. listopadu 1994 ho zadržela zásahová jednotka Policie ČR Správy Jihomoravského kraje. Při zatčení měl u sebe svou legálně drženou pistoli ČZ ráže 9 mm. Policistům ji dobrovolně vydal. Brokovnici našli ukrytou v zahrádkářské kolonii na Stránské skále v Brně, kam chodil za rodiči.

Když balistická expertiza potvrdila, že pistole byla vražednou zbraní v případu Gajarského, muž se přiznal. Cítil se za své služby špatně placený. Peníze, které ukradl, rychle utratil za několikaměsíční dovolenou v Rio de Janeiru. A když přiletěl, potřeboval další peníze...

Skromný instalatér

Krajský soud v Brně ho za dvojnásobnou vraždu, pokus o dvojnásobnou vraždu a za nedovolené ozbrojování odsoudil na 23 let do věznice se zvýšenou ostrahou. Odvolací soud výši trestu potvrdil. Dosud netrestaný pachatel byl hodnocen jako skromný a bezkonfliktní občan, vyučený instalatér.

autoři: Jitka Škápíková , rota
Spustit audio

Související