Dostupnost antibiotik se zlepšila, přesto můžou v některých lékárnách chybět

28. březen 2023

Antibiotika pro děti jsou v lékárnách podle ministerstva zdravotnictví nyní dostupnější. Přesto někteří rodiče musí obvolat klidně i pět lékáren, aby pro své ratolesti potřebné léky sehnali.

Sehnat antibiotika pro děti stále není úplně jednoduché. V některých případech kvůli tomu rodiče musí obejít i několik lékáren nebo si pro ně zajet do jiného města. Ministerstvo zdravotnictví a Česká lékárnická komora přitom tvrdí, že se situace s dostupností léků zlepšila, i když to nemusí být plošně ve všech lékárnách.

„Zjistili jsme, že syn má streptokoka, takže potřebuje brát penicilin. Zkusila jsem obejít a obvolat několik lékáren v Jihlavě a neúspěšně. Všude mi řekli, že penicilin není,“ popisuje paní Blanka z Jihlavy. „Manžel pracuje mimo Jihlavu, tak to zkouší sehnat v Humpolci nebo ve Vlašimi a známý shání v Třebíči. Zatím bezúspěšně,“ dodává.

Ministerstvo zdravotnictví připouští, že antibiotika nemusí být dostupná ve všech lékárnách. Přesto by mělo být možné je sehnat, říká mluvčí Eliška Machová. Ministerstvo ale tvrdí, že existuje vždy dostupná alternativa, aby se pacient mohl léčit.

Podle tiskové mluvčí české lékárnické komory Michaely Bažantové se situace s dostupností zlepšila, přesto můžou léky jako penicilin v některých lékárnách chybět. Největší problém je ale se sirupy.

autor: Patrik Salát
Spustit audio