Dopravu v Havlíčkově Brodě od pondělí zbrzdí opravy tahu v Lidické ulici

6. říjen 2019 06:00

Průjezd Havlíčkovým Brodem od pondělí ztíží oprava na hlavním tahu po silnici I/38 v Lidické ulici.

Úsekem u světelné křižovatky budou auta jezdit jedním pruhem, doprava od centra na Jihlavu povede po objízdné trase. Stavební práce potrvají nejméně 14 dní a při špatném počasí až do konce měsíce.

Dolní a Chotěbořská

Od minulého týdne už byly ve městě kolony kvůli uzavírce Dolní ulice a další uzavírka přibude v Chotěbořské ulici. Novinářům to dnes oznámili zástupci města, kraje, státního Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a stavbařů.

Místostarosta Libor Honzárek (TOP 09) požádal občany o trpělivost. V pondělí se největší kolony čekají na příjezdu od Jihlavy. Řidiči by se podle něj měli městu raději vyhnout. Podle Honzárka by dopady uzavírek byly menší, kdyby město mělo dlouho plánovaný jihovýchodní obchvat. Jen tranzitních kamionů projíždí podle něj denně Havlíčkovým Brodem okolo 5000. ŘSD uvádí, že dokončuje výběr firmy pro stavbu obchvatu.

450 metrů silnice

Opravy 450 metrů v Lidické ulici zajišťuje ŘSD. Vede tam tah mezi Jihlavou a Kolínem, po němž jezdí denně tisíce vozidel, včetně kamionů. V Lidické ulici jsou podle ŘSD závady týkající se únosnosti konstrukce vozovky. „Proto, až bude postaven nový obchvat Havlíčkova Brodu, se na tuto komunikaci budeme muset vrátit s kompletní rekonstrukcí,“ uvedl Miroslav Lev z jihlavského ŘSD. Nynější oprava bude stát sedm milionů korun. Součástí bude vyztužení vozovky tkaninou ze skelných vláken.

Dopravní omezení v Lidické ulici začne 7. října v 07:00. Auta budou od světelné křižovatky jezdit opravovaným úsekem v obou směrech jedním pruhem. V jednom místě ale bude průjezdný jen jeden pruh, tam budou auta střídavě pouštět semafory. Podle Richarda Peška z firmy Vyznač budou semafory seřízené tak, aby měl preferenci směr od Kolína, aby se město neucpávalo. Ve směru z centra nebude možno na světelné křižovatce odbočit na Jihlavu. Objízdná trasa povede ulicemi Havířská a Průmyslová.

Dolní ulice

Dolní ulice v centru je zavřená od minulého týdne kvůli opravě plynovodu. Jedná se o úvodní část investice chystané na příští rok, která má přispět k lepší průjezdnosti středu města. Podle radnice Dolní ulicí jinak denně jezdí okolo 10.000 aut. Její letošní uzavírka skončí tento měsícem. Od listopadu také bude otevřena ulice Mírová, kterou auta vyjíždějí směrem na Bartoušov. Kraj ji opravoval ve spolupráci s městem od jara.

Chotěbořská ulice bude zavřená kvůli rekonstrukci rozvodů plynu od 8. října asi do poloviny listopadu. Jedná se o část u severovýchodního obchvatu města, auta tudy jezdí i na Chotěboř.

zdroj: ČTK
Spustit audio