DOKUMENTY: 70 let od Číhošťského zázraku, 20 let od smrti opata Víta Tajovského

11. prosinec 2019

Devítka na konci letopočtu znamená výroční rok tzv. Číhošťských událostí. 11. prosince 1949 se v tamním kostelíku hýbal křížek.

Státní bezpečnost události využila, zatkla faráře Josefa Toufara a umučila ho k smrti. Zemřel 25. února 1950.

Hýbající se křížek v číhošťském kostelíku se tehdy velmi rychle takříkajíc dostal mezi věřící, do vesnice poblíž Ledče nad Sázavou se sjížděli lidé z celé České republiky.

Církev si dodnes událost nedokáže vysvětlit, žádný mechanismus, který by pohyboval křížkem, na místě prokazatelně nebyl.

Opat Vít Tajovský

Téhož dne, tedy 11. prosince, jen o padesát let později, v roce 1999, zemřel v želivském klášteře opat Vít Tajovský. Jedna z významných osobností katolické církve druhé poloviny 20. století byla v 50. letech vězněná, do svého kláštera se opat Vít vrátil až po roce 1990.

Rozhlasové dokumenty

Milan Kopecký natočil v roce 2009 o Číhošťských událostech a opatu Vítu Tajovském rozhlasové dokumenty. Oba dva si poslechněte.

autor: Milan Kopecký
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.