Dobrý jahodový sorbet se vyrábí z jahod, cukru a kapky citronu. Nic víc není třeba

4. červenec 2022

K létu a horkým dnům určitě patří zmrzlina. Máme rádi točenou, kopečkovou nebo nanuky na špejli v mnoha příchutích. 

Dobří zmrzlináři vyrábějí své chlazené dobroty ze sezónního ovoce. Začátek léta tak patří jahodám a jahodovému sorbetu.

Proces výroby je stejný

Čerstvé jahody z polí v regionu zpracovává i Vít Obrdlík, který vyrábí zmrzlinu v Jihlavě. „Bereme jahody z České Bělé,“ potvrzuje a ukazuje na kbelík plný očištěných voňavých jahod, mezi kterými není ani jedna nahnilá nebo nezralá. 

„Proces výroby zmrzliny je odpradávna stejný. Směs namražujete na stěnách nějakého válce,“ vysvětluje a přitom sype jahody do mlýnku a zpracovává je na pyré.

Jahody, cukr, citron

Jahodový sorbet Vít Obrdlík vyrábí jen z několika základních ingrediencí. Jsou to samozřejmě čerstvé jahody, cukerný roztok a trocha citronu. Cukerný roztok míchá ze tří druhů cukru. „Cukr způsobuje krémovitost, dobrou naběratelnost té zmrzliny a protimrazící efekt,“ říká s tím, že používají bílý cukr krupice, dextrózu, tedy hroznový cukr a velmi malé množství glukózy, která způsobuje to, že zmrzlina drží pohromadě bez ledových krystalů.

Všechny tři druhy cukru se v přesně daných poměrech smíchají s vodou o teplotě 45 stupňů. Citron se přidává pro zvýraznění chuti. 

Jahody smíchané s cukerným roztokem se pak nalijí do zmrzlinového výrobníku. Ten uvnitř vypadá trochu jako pračka. Je to válec, ve kterém se zmrzlina postupně namražuje na stěny, ze kterých ji stírají točící se lopatky. Po deseti minutách je dávka sorbetu hotová.

 

Spustit audio

Související

  • Jahodový sorbet

    Pokud si chtějí milovníci jahod uchovat vzpomínku na jejich fantastickou chuť, mohou je zamrazit.