Do lavic kromě žáků škol usedly i ženy ve světelské věznici. Naučí se třeba šít

4. září 2018 08:00

Školní rok začal nejen pro žáky základních, středních a speciálních škol, ale také v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou. Otevřeli tam dvouletý učební obor.

„Naše služby využívají odsouzené ženy umístěné ve věznici Světlá nad Sázavou. Mají možnost se vyučit ve dvouletých studijních oborech provozní služby, šití prádla v kurzu základní školy,“ vysvětluje vedoucí školského vzdělávacího střediska ve světelské věznici Jana Koukalová.

„Ještě pořádně ani nevím. Zatím jsem se dozvěděla, že se budeme učit vařit, prát, uklízet,“ svěřuje se uvězněná Daniela. Za mřížemi je už déle než šest let a na svobodu se nepodívá ještě osm a půl roku. Kvůli možnosti získat výuční list požádala o přeložení z Opavy.

Také Žaneta chce po propuštění najít uplatnění. Letos ji čekají závěrečné zkoušky. „Venku jsem chodila na hotelovou školu a obchodní akademii, nedodělala jsem ale ani jednu školu.  Nechodila jsem do školy, spíš fetovala a tak dál. Takže pro mě je vlastně tohle nejlepší možnost, jak využít čas, který vlastně musím ve věznici strávit.“

Některé ženy si teprve ve vězení osvojily to nejzákladnější.

„Neuměla jsem číst a psát, tak jsem se tady naučila. Umím se podepsat, něco umím. Mě naučili tady učitelé,“ dodává další žena.

Škola v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou funguje už patnáct let. Za tu dobu se v lavicích vystřídaly stovky žen, kterým vzdělání pomohlo začít po propuštění nový život.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio