Do krajských voleb na Vysočině se přihlásilo 16 kandidátek, vzniklo několik nových koalic

29. červenec 2020 05:00

Krajský úřad na Vysočině přijal 16 kandidátních listin politických stran a seskupení pro letošní říjnové volby do krajského zastupitelstva.

Lhůta pro jejich podání skončila v úterý v 16:00. Před čtyřmi lety se do krajských voleb na Vysočině zaregistrovalo 21 kandidátek.

Kraj na svém webu uvedl, že podle Českého statistického úřadu kandiduje v Kraji Vysočina 633 lidí. Plný počet kandidátů má devět kandidátních listin.

Kandidátka Moravské a Slezské pirátské strany byla do datové schránky úřadu dodána dnes až v 16:06.

Úřad nyní podané kandidátky přezkoumá, případně bude prostor pro odstranění závad. Na kandidátních listinách se podle dřívějších údajů stran objeví současní náměstci hejtmana i hejtman Jiří Běhounek, který bude znovu lídrem sociálních demokratů.

Koalice

O 45 mandátů krajských zastupitelů bude usilovat několik koalic. Občanští demokraté se spojili se starosty. Koalici Pro TOP Vysočinu vytvořily kromě TOP 09, Klub angažovaných nestraníků a Koruna Česká, která v předchozích volbách kandidovala samostatně. Z minulých voleb známá je koalice hnutí STAN a Sdružení nezávislých kandidátů - Evropských demokratů (SNK-ED).

Poprvé bude kandidovat Moravské zemské hnutí, které vzniklo před dvěma lety, nebo hnutí Trikolora založené v roce 2019.

Minulé volby

V roce 2016 se do voleb na Vysočině registrovalo 21 subjektů. Vítězem se stala potřetí v řadě ČSSD, obsadila 11 křesel. Druhé hnutí ANO obsadilo devět křesel. Lidovcům jejich výsledek zajistil sedm zastupitelů. Šest zástupců získala KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu, jejíž součástí bylo hnutí STAN, obsadilo čtyři místa a koalice SPD a SPO tři.

Volební účast byla 37,34 procenta. Hlasovat mohlo přijít 413.171 lidí. Volby do zastupitelstev krajů se uskuteční společně s volbami do třetiny Senátu v pátek a v sobotu 2. a 3. října. 

zdroj: ČTK
Spustit audio