Do kempů se vrací turisté. Třeba u rybníka Řeka na Havlíčkobrodsku začala sezóna už v dubnu

24. květen 2022 06:00

Kempy na Vysočině už naplno otevírají brány turistům. A některé dokonce dřív, než bylo zvykem. Příkladem je zařízení u rybníka Řeka poblíž Krucemburku.

O ubytování na Vysočině už zase začíná být mezi turisty zájem. Své o tom ví i provozovatelé kempu Moře u rybníka Řeka nedaleko Krucemburku na Havlíčkobrodsku. Plno tam teď mají hlavně o víkendech, zájemci o nocleh se ale najdou i ve všední den.  

Rybník Řeka

„Tady je rybník, ve kterém se dá koupat a namočit nejenom nohy a je tady hezké prostředí,“ oceňuje okolí kempu Moře u Krucemburku gymnazistka Agáta. Noc v chatkách strávila spolu se svými spolužáky z pražského gymnázia jako součást pěšího třídního výletu, vysvětluje její učitelka Lenka Kupcová. „Ze začátku jsme byli v Železných horách, kde jsme spali ve stanech a teď jsme došli do Žďárských vrchů a tady jsem dostala tip na tohle ubytování. Moc se mi to líbí a myslím, že i dětem, že je to taková nostalgie dávných časů,“ ohlíží se Lenka Kupcová po okolních dřevěných chatkách i společenské budově s jídelnou a barem. 

Podle provozovatelky kempu Kateřiny Zavadilové je objekt zhruba 100 let starý. I proto bylo letos trochu složitější ho na sezónu připravit. První návštěvníci začali totiž přijíždět už v dubnu. „Obvyklé bylo, že jsme začali zprovozňovat kemp, všechno to odzimovat a dávat do pořádku vždycky tak 30. dubna. Letos jsme tu byli o tři týdny dřív, protože lidi chtěli přijet už v dubnu, kdy tu byly ještě dva centimetry sněhu.“ 

Počasí a léto

Příchozím turistům se ale nakonec přece už počasí vyvedlo a i přes to, že se dřevěné prostory nedají příliš vytopit, tráví teď lidé všechny víkendy v kempu bez problémů. Současně už se plní Kateřině Zavadilové i termíny na léto. „Nejsme ještě plně obsazení, ale z velké části obsazenost už mám. S tím, že se nám často vrací stejní hosté, takže já i vím, kdo kdy v který termín jezdí a kolikrát jim to i rezervuju, ještě než se ozvou, pak jsou rádi, že už to mají. Také přijdou a řeknou: dejte mi to na deset let dopředu.“

Aktuálně do kempu přijíždí lidé ještě zejména o víkendech, případně v týdnu školy. Nezanedbatelnou část zákazníků tvoří podle Kateřiny Zavadilové i majitelé psů, kteří jezdí k rybníku na výcvik. V kempu totiž mají jejich zvířata pobyt zdarma. 

Spustit audio

Související