Do Karlovy Studánky se můžete vydat za čistým vzduchem, železitými prameny i krásou okolní přírody

12. červenec 2020

Za svůj rozkvět vděčí lázně Karlova Studánka hned několika věcem: léčivým pramenům, panenské přírodě a čistému vzduchu srovnatelnému s alpskými středisky. Právě čistý vzduch mnohé překvapuje, vždyť Moravskoslezský kraj pravidelně boduje v žebříčku nejvíce znečištěných míst.

Karlovu Studánku, malebnou obec pod Pradědem, znají všichni, kteří se chtějí nadýchat čerstvého vzduchu. Samotný dobrý vzduch ale nestačí k tomu, aby se tato malá obec s dvěma sty stálými obyvateli stala oblíbenými lázněmi. Tou druhou složkou, které vděčí za svůj vznik a rozkvět, jsou léčivé prameny vulkanického původu. Jejich vůně je opravdu nezaměnitelná, stejně jako léčivé účinky, ať již v podobě koupelí či pitné kůry.

Historie lázní se začala psát v roce 1778, kdy si jistý pan Riedel z Bruntálu vyléčil koupelemi ve zdejších pramenech bolavé nohy. Zprávy o jeho uzdravení se donesly až k velmistrovi Řádu německých rytířů Maxmiliánu II. Františkovi, nejmladšímu synu Marie Terezie. Ten dal pokyn k výstavbě skromných lázní. Ve 30. a 40. letech 19. století zaznamenaly největší rozvoj a rozkvět. A v roce 1803 se dočkaly svého nynějšího jména – Karlsbrunn – tedy Karlova Studánka, podle velmistra Řádu německých rytířů arcivévody Karla Ludvíka Jana.

Dnes se v Karlově Studánce léčí zejména nemoci cest dýchacích, choroby krevní a nemoci z povolání. Blahodárně na fyzický i psychický stav pacientů působí i čistý vzduch a procházky po okolí. Protože je městečko sevřeno v údolí, není žádný výlet úplně bez námahy, ať už k Rolandově kameni či na další vyhlídková místa. Oblíbené jsou také průvodcovské procházky za architektonickými zajímavostmi Karlovy Studánky. Ty si můžete objednat na stránkách lázní: www.horskelazne.cz.

Spustit audio