Do Jihlavy doputovaly obrazy za 100 milionů korun

3. duben 2012

V Jihlavě se objeví milionové kousky ze sbírky slavného sběratele Patrika Šimona. Majitel zhruba šestnácti tisíc uměleckých děl vybral pro putovní výstavu s názvem Zamlčená moderna obrazy od světoznámých autorů Klimta, Kupky, Kokoschky nebo Augusta Rodina.

I když dnes mají obrovskou hodnotu, Regionu Patrik Šimon přiznal, že některé z nich koupil za peníze, které by při čtení tohoto článku našel leckterý z nás ve své kapse.

"Co do kvality i délky výstavy jde o ojedinělou akci. V Jihlavě taková sbírka od jediného majitele ještě nebyla," prozrazuje hrdě Regionu ředitel galerie Aleš Seifert. Jak dodává, díla ze sbírky soukromého sběratele Patrika Šimona jsou pojištěna na více než 100 milionů korun a po celého půl roku výstavy budou velmi pečlivě hlídána bezpečnostním systémem.

Majitel sbírky Patrik Šimon plánuje umístění obrazů

"Všechno je pečlivě nafocené, jsou na to specializované transportní firmy, za jejich přítomnosti zaznamenáme kvalitu, všechny oděrky a odpadlé části, aby se ten stav dokumentoval. Jinak přeprava samotná a balení po technické stránce - to je jako když balíte svačinu," usmívá se Patrik Šimon.

Stopadesátka děl v hodnotě 100 milionů korun vzbudila velký zájem

Výstava bude otevřená od 13. dubna do 7. října. Provázet ji bodou odborné přednášky českých a rakouských kunsthistoriků a komentované prohlídky pro veřejnost budou v češtině a některé i v němčině.

autor: ost
Spustit audio