Do Fialového podkroví v Chotěboři zve Pavel Fiala zajímavé hosty. Publikum pobavili už dvacetkrát

7. prosinec 2022

Fialové podkroví je spojením jména Pavla Fialy, obyvatele Chotěboře, a místa, kde se v roce 2016 poprvé rozhodl svým spoluobčanům představit prvního zajímavého člověka.

Od té doby sezval publikum na večer s fotografiemi a povídáním už dvacetkrát. Nápad začal uskutečňovat, když se po desítkách let, které pracovně strávil v Praze, vrátil do Chotěboře. „Netušil jsem, jestli ten formát vůbec zaujme – jde o devadesát minut povídání, kdy na pozadí běží promítané fotografie z hostova archivu. Chtěl jsem zvát lidi z různých oborů, aby diváci měli možnost zjistit, že host je zajímavý, a že často překvapí i svoje rodiče, spolužáky, že něčeho ve svém životě dosáhli,“ říká autor pořadu a průvodce Pavel Fiala. 

Publikum se sešlo v chotěbořské knihovně Ignáta Herrmanna šestnáckrát, dvakrát v kině, a teď naposledy už dvakrát v klubu CoopHB. První večer obstaral Karel Richter, zakladatel klubu autorů literatury faktu a historik, mezi hosty patřila i sklářská výtvarnice Vladimíra Tesařová, ředitelka jihlavské zoo Eliška Kubíková přijela s živým pásovcem, pejska si přivedla módní návrhářka Kateřina Černá, velký ohlas vzbudili místní řezníci Stejskalovi, rodina, kde se povolání dědí už po mnoho generací. 

Plné kino

Dvoje Fialové podkroví se muselo přesunout do kina. Na hraběnku Leopoldinu Dobrzenskou, která ve svých více než 90 letech přiletěla z Kanady, a na Monsignora Jana Vokála, biskupa královéhradeckého přišlo publikum v takovém počtu, že do prostor Podkroví by se nevešlo.

Mezi dalšími hosty byli například syn hraběnky Dobrzenské, majitel chotěbořského zámku a statku Jan Josef Dobrzenský nebo Ilona Vojancová ze skanzenu na Veselém kopci.

Zlaté mažoretky  

Na jubilejním dvacátém Fialovém podkroví to bylo nejvíce hostů za celou dobu – celý tým chotěbořských mažoretek, který si z posledního mistrovství světa odnesl zlatou medaili. „Každé povídání je jiné, publikum někdy reaguje, jindy jen poslouchá, ale ten humor, smích, ten je většinou na tom hostovi,“ uzavírá Pavel Fiala, který už si plánuje další hosty na březen roku 2023. 

Spustit audio

Související