Do dětského domova se vrátili i po 40 letech

13. srpen 2011

Do dětského domova v Rovečném se dnes vrátili bývalí klienti, někteří v domově nebyli desítky let. Zařízení totiž dnes slaví 50. narozeniny.

Ředitel a vychovatelé dětského domova před velkým setkáním rozeslali asi 200 dopisů, emailů a sms zpráv. Doufali, že se jim podaří sehnat alespoň některé bývalé klienty. Nakonec přišli i ti nejstarší. "Měla jsem číslo 39, byla jsem mezi prvními dětmi, které domov vychoval," konstatovala Eleftheria Arvanitidou, dnes už starší žena s prošedivělými vlasy. "Domov mě do života připravil dobře," dodala. Zdeněk Koník ale na začátky v domově nevzpomínal rád. "Sebrali nás z ulice, naložili do auta a nikdo nám nic neřekl. Dodnes, když sem přijdu, tak se klepu," řekl nám s tím, že v začátcích zažívaly děti v domově vojenský režim. "Dnes už je to o něčem jiném, je jiná doba," dodal a rozhlédl se po nově opraveném areálu s parkem, který je plný hracích prvků.
Ředitel Radovan Pokorný byl z účasti nadšený. Pohled na lidi, kteří se i přes všechny překážky dokázali postavit na vlastní nohy, mu dává sílu pro další práci. "Zkušenosti, které se od bývalých klientů dozvíme, promítneme v naší práci. Chceme děti co nejlépe připravit ke vstupu do života," dodal.

autor: Daniel Burda
Spustit audio