Do Chorvatska se jezdí nejrychleji po maďarské dálnici, unavené řidiče ale policisté vyřadí z provozu

Jedním z dlouhodobě nejvyhledávanějších míst, kam Češi v létě jezdí na dovolenou, je Chorvatsko. Loni jich tam vyjelo bezmála tři čtvrtě milionu a podobné to bude i v letošním roce. Seriál Radiožurnálu nabízí několik rad a tipů, jak se na cestě na Jadran vyhnout problémům.

Nejvyužívanější cestou, kterou Češi míří do Chorvatska, zůstává trasa přes Rakousko a Slovinsko. V posledních letech ale stále víc řidičů volí sice o něco delší, ale zato rychlejší variantu přes Maďarsko. To potvrzuje i mluvčí Ústředního automotoklubu Petr Vomáčka. „V Maďarsku dostavěli novou dálnici od Győru na Szombathely,“ říká.

V Chorvatsku od začátku července na dálnicích zdraží mýtné. Oproti loňsku asi o deset procent. „A pozor si dávejte také na přestupky. Zjevně unavenému řidiči může chorvatská policie dokonce zakázat řízení. A to až na osm dní," vysvětluje dopravní expert Igor Sirota.

„Češi jsou považovaní za řidiče, kteří pojedou opravdu s hlavou na volantu. To byl důvod, proč policie může uznat za vhodné odvézt řidiče z dálnice,“ upozorňuje.

Ušetřit ale můžete na chorvatských dálnicích díky takzvané ENC krabičce, která slouží k elektronickému placení mýta. Slevy ve výši zhruba 22 procent zůstávají stejné jako v minulém roce.

autor: Jan Pastor
Spustit audio