Do Chorvatska letos zamíří více turistů než loni

29. červen 2016
Dobré odpoledne

Nejvíc Čechů k moři jezdí stále do Chorvatska. S majitelem cestovní kanceláře Zdeňkem Vondráčkem jsme si povídali o přísnějších kontrolách na hraničních přechodech, cenách jídla a ubytování v Chorvatsku. Hraniční přechody jsou v rámci Evropy i směrem do Chorvatska průjezdné tak, jak jsme byli zvyklí i v předcházejících letech. S sebou samozřejmě musíte mít doklad totožnosti.

„Pokud vznikne na hranicích kolona, nebojte se. Nemějte to v souvislosti s nějakými problémy, ale spíše s tím, že do Chorvatska směřuje hodně turistů,“ říká Zdeněk Vondráček.

Benzín tankujte v Chorvatsku

„Chorvatské pohonné hmoty jsou zhruba na stejné cenové relaci jako u nás v České republice,“ říká host. V Rakousku a Slovinsku jsou dražší než u nás. Při průjezdu přes Rakouskou a Slovinko budete potřebovat dálniční známku. Jejich ceny se oproti loňsku nezměnily. Ve Slovinku je stále ke koupi pouze šesti denní nebo měsíční dálniční známka. Při běžné týdenní dovolené tak budete muset sáhnout po měsíční. Placený úsek je ve Slovinsku možné i objet. V Chorvatsku jsou ceny mýta bez větších změn.

Individuální ubytování v Chorvatsku zdraží

„Pokud bude člověk hledat ubytování na Chorvatském pobřeží sám jako individuální turista a klient, tak musí počítat s tím, že se Chorvatsko bude snažit využít momentální situace v turistickém ruchu a klientovi dovolenou prodraží,“ vysvětluje Vondráček. Do Chorvatska totiž zamíří značná část turistů, kteří jinak jezdí do Turecka, Egypta nebo Tuniska.

Klidnou dovolenou strávíte v městečku Selce na Crikvenické riviéře

„Líbí se mi tam pláž, stín, jsou tam obchůdky, kavárny, dobrá zmrzlina, je to příjemné menší středisko a jsem tam spokojený,“ doporučuje jednu z chorvatských destinací host Zdeněk Vondráček.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.