Do Budišova nad Budišovkou se můžete vydat za kamennou historií - do břidlicového muzea

12. květen 2014
Česko – země neznámá

Téměř v každém městě nebo obci se nachází nějaké místní muzeum. Některá mapují historii řemeslníků či umělců, jiná ukazují staré časy. Mezi muzea, která se věnují méně tradičním tématům, patří starý mlýn v Budišově nad Budišovkou - dnes muzeum břidlice, které přibližuje historii těžby nerostů.

Věděli jste, že kvalitní břidlicí z Vítkovska je pokryt například vídeňský Schönenbrunn, opravené Národní divadlo v Praze nebo Týnský chrám na Staroměstském náměstí? A že první gramofonové desky se vyráběly z mleté břidlicové směsi? Víte, že břidlicové školní tabulky, na které se kdysi psávalo břidlicovou křídou, se ještě po druhé světové válce vyvážely od nás do západní Evropy, do některých asijských států a také do USA?

Takové a další zajímavosti nabízí Muzeum Břidlice v Budišově nad Budišovkou na Opavsku. Najdete ho v dnes již jedinečné technické památce, budově bývalého vodního mlýna s pozdně barokním kamenným mostem přes říčku Budišovku. Historii těžby břidlice v okolí mapuje také třiatřicetikilometrová cyklistická stezka ukazující zaniklá břidlicová důlní díla a malebné břidlicové haldy.

Břidlice

Muzeum je otevřeno od května do června jen v sobotu, ale od července do srpna pět dní v týdnu, a to pokaždé od úterý do soboty. Pro skupinové zájezdy je muzeum možné otevřít i mimořádně. Stačí se domluvit na telefonním čísle 556 312 040 nebo v Městském kulturním a informačním centru.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.