Dnes má začít vypouštění Velkého Pařezitého rybníka. I přes soustavný odpor s peticí

10. září 2018 07:00

Ani petice s víc než tisícovkou podpisů patrně nezastaví opravy Velkého Pařezitého rybníku poblíž Telče.

Podle správce rybníku, kterým je státní Agentura ochrany přírody a krajiny je hráz v havarijním stavu a vyžaduje generální opravu.

Petici zatím podle jejího iniciátora podepsalo asi dvanáct set lidí. Ti se mimo jiné bojí toho, že vypuštění rybníka by mohlo ohrozit zásobování vodou v okolních vesnicích.

Dopady sucha

„Nikdo, absolutně nikdo, a to máme i po té schůzi potvrzené, neřeší dopady sucha. Nikdo neví za kolik let ten rybník, byť by i ta oprava proběhla za rok, čemuž nevěřím, natekl zpátky, a co by se během té doby stalo s tím vším, co tady je,“ argumentuje mluvčí odpůrců Michal Salamánek.

Podle Michala Salamánka je třeba dát diskuzi o opravě hráze více času. Poukazuje na to, že rybník zadržuje velkou část vody ze severovýchodního svahu Javořice. S opravou hráze prý souhlasí, ale v daleko menším rozsahu. Stále doufá, že i když má vypouštění začít už v pondělí, můžou petenti dosáhnout svého.

„Ono to má být tak, že toho desátého, jak nám to ti pánové z AOPK vysvětlili, má začít první etapa. Ta první etapa má trvat někdy do listopadu nebo do října. Někdy v průběhu října nebo začátkem má dojít k předání staveniště té firmě,“ dodal.

Hráz je v havarijním stavu

Správcem rybníka je Agentura ochrany přírody a krajiny. Její regionální ředitel Václav Hlaváč vidí celou problematiku z jiného úhlu. Oprava hráze je podle něj nevyhnutelná. „My jsme v průběhu posledních let nechávali zpracovat řadu expertních posouzení a všechny ty posudky ukázaly na to, že hráz je skutečně v havarijním stavu. Byla vytvořená vlastně ze štěrkopískového materiálu, hráz protéká a její stav se zhoršuje.“

Stavidla se mají zvednout už v pondělí 10. září, jen hodinu zatím agentura neupřesnila.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio