Dnes je Štědrý den, čas lásky a sounáležitosti. Jaký byl tento den v dobách našich babiček?

Je Štědrý den, čas kdy se čekalo na východ první hvězdy, která dávala znamení, že se může zasednout ke štědrovečernímu stolu.

Dům byl provoněný jehličím, jmelím a františkem. Na stole byly rozkvetlé větvičky ovocných stromů, které se natrhaly na svatou Barboru. A když přišel čas, rodina usedla ke stolu, jehož nohy byly svázané řetězem, to aby se všichni za rok zase sešli.

Jedla se hrachová nebo čočková polévka, kroupový Kuba s houbami a česnekem, krupice sypaná skořicí a nechyběla vánočka nebo koláče a cukroví.

Až po druhé světové válce se tradičním vánočním jídlem stala rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Vše se zakončilo sušeným ovocem nebo ovocným kompotem. Ovšem v každé chalupě se jedla jídla jiná. Vždy podle kraje i toho, co si mohl hospodář dovolit.

Nezapomínalo se ani na zvířata, která také dostala svůj díl. No, a po večeři zazvonil zvoneček, zpívaly se koledy, lilo olovo, rozdávaly dárky a celý Štědrý den rodina zakončila v kostele na půlnoční mši. Vánoce jsou tady! Tak Šťastné a veselé!

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio