Dívky z ústavu v Janštejně dělají společnost opuštěným psům. Pomáhá jim to

1. červen 2020

Před psím útulkem Azyl Dej pac v Častoníně na Pelhřimovsku se chystá skupina děvčat z výchovného ústavu Velké Meziříčí, odloučeného pracoviště v Janštejně.

Děvčata z výchovného ústavu je tam pravidelně venčí. Psi čekají u paní Ivy Reisové na své nové rodiny, momentálně jich je šestnáct, ale bývá jich i víc, a samozřejmě se potřebují denně proběhnout. Proto je každá pomocná ruka dobrá!

Děvčata si rozebírají psy – některé na vodítku s košíkem, jiní dokáží běhat na volno a na povel přiběhnout. Venčí se za každého počasí! Skupina má důležitý doprovod – etopedku Marii Tůmovou, která s nimi pracuje a vyhledává činnosti.

Poruchy chování

„Jako etopedka se snažíte pracovat s osobností dítěte, což jsou kolikrát děti s poruchami chování, tak je potřeba umět pracovat s těmi poruchami a najít vhodnou terapeutickou metodu, aby se to chování dalo zvládnout a děti někam posunout,“ vysvětluje Marie Tůmová.

S děvčaty se pustila do dobrovolnických aktivit na dvou místech – jednak v léčebně dlouhodobě nemocných v Počátkách, kam děvčata chodí zpestřit seniorům čas povídáním, tvořením a hrami, a také venčení psů v rodinném Azylu Dej pac v Častoníně.

Venčení – canisterapie

U venčení psů jde o metodu canisterapie, kde dívky se dívky setkávají se psy, hladí je, mluví s nimi, zapomenou přitom na svoje trápení a starosti.

„Pomoc je oboustranná, protože setkávání pomáhá psům, kteří mají pohyb a jsou vyvenčení a dívkám pomáhá v tom, že se psy mají radost a cítí se s nimi dobře,“ uzavírá Marie Tůmová.

Nadace VIA nominovala dívky z janštejského výchovné ústavu za jejich dobrovolnou pomoc na cenu GRATIAS TIBI, která se bude v září předávat v pražské Lucerně. Přenos z této akce bude vysílat i Česká televize.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.