Diváci v Karlových Varech tleskali novému britsko-českému filmu Anthropoid

2. červenec 2016

Světovou premiéru na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech měl dlouho očekávaný snímek Anthropoid. Film popisuje atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942, a to především pohledem parašutistů Jana Kubiše a Josefa Gabčíka v podání herců Jamieho Dornana a Cilliana Murphyho. Do Varů přijel svůj snímek představit režisér Sean Ellis a nechyběli ani čeští herci, které obsadil.

„Já jsem spíš fungovala jako poradce pro český akcent. Měla jsem velikou na tomhle natáčení výhodu, že můj akcent byl nejlepší, ale co se týče historických událostí, s tím jsem úplně radit nemohla a ani bych si nedovolila,“ vtipkovala na tiskové konferenci herečka Aňa Geislerová, jeden z českých zástupců ve štábu filmu Anthropoid.

Hrát po boku českých herců ve snímku o jedné z nejzásadnějších událostí českých válečných dějin bylo podle Jamieho Dornana, který ztvárnil Jana Kubiše, pro náladu filmu velmi důležité.

„Ten příběh pro ně samozřejmě znamená mnohem víc. Ale když jsme začali natáčet, přirostl k srdci i nám. Takže doufám, že se na nás nedívají s tím, že nějací Irové přijeli vyprávět váš příběh," říkal Jamie Dornan.

Jamie Dornan, filmový představitel parašutisty Jana Kubiše

O tom, že by natočil příběh Jana Kubiše a Josefa Gabčíka, režisér Sean Elis uvažoval 15 let. Na přípravě scénáře úzce spolupracoval s Vojenským historickým ústavem v Praze. Snažil se co nejpřesněji držet faktů, na tiskové konferenci ale přiznal, že to někdy nebylo jednoduché.

„Když připravujete snímek založený na skutečných událostech, někdy musíte pracovat trochu jako detektiv. Hledat svědky a záznamy a porovnávat různé úhly pohledu. Takže často vybíráte z velmi různých vyznění těch událostí."

Válečná Praha, jakou ještě svět neviděl

Sean Ellis si dal hodně záležet i na lokacích, ve kterých film vznikla. Dokonce použil některé z míst, kde David Ondříček natáčel snímek Ve stínu, popisující padesátá léta v Československu. Ondříček se na Anthropoidu podílel jako producent a Ellisova důrazu na detail si velmi cení.

„Čeho si vážím strašně moc, je právě to, jak je vystihnutá atmosféra Prahy roku 1942. To naprosto předčilo mé očekávání a diváci na celém světě rozhodně neměli možnost vidět takhle udělanou válečnou Prahu,“ zdůraznil Ondříček.

Ve Spojených státech se Anthropoid začne promítat už 12. srpna. Datum vstupu do českých a evropských kin ještě není stanovené, David Ondříček ale doufá, že se to stihne do konce tohoto roku.

autoři: ČRo , vok
Spustit audio