Dítě objeví v každém z nás, slibuje nejnovější projekt Hvězdolet Oblastní galerie Vysočiny

13. únor 2023

Pokud si říkáte, že galerie je místo, kam byste měli přijít velice slušně oblečení, téměř nemluvit, jenom mlčet a sledovat to nádherné umění, tak jste možná na velkém omylu. Nejnovější projekt Hvězdolet Oblastní galerie Vysočiny, chce návštěvníkům ukázat, že galerie je pro všechny a její návštěva může být velmi akční.

„Já jsem se tady tím projektem nechala inspirovat v galerii v Ostravě, kde moje kolegyně edukátorka na léto připravila takovou malou výstavu, která byla v jednom sále a byla tvořivá, a to v tom smyslu, že návštěvníci mohli přijít a na základě uměleckých děl, která tam viděli, mohli tvořit,“ vysvětlila lektorka výtvarných dílen Oblastní galerie Vysočiny Pavlína Pitrová.

Nápad na projekt předložila vedení galerie a ředitel s ním souhlasil. „Nabídnul mi poměrně veliký prostor, se kterým jsem ze začátku nepočítala. Já jsem si představovala, že se to bude odehrávat tak v jedné, ve dvou místnostech,“ usmívá se lektorka. Aby prostory na Masarykově náměstí náležitě využila, zapojila do projektu i další kolegy.

Jednou z prvních, kteří se do projektu spolu s Pavlínou Pitrovou zapojili, byla PR pracovnice galerie Jana Jarošová. „My si myslíme, že je ideální, aby galerii navštěvovali všichni, že je to ideální místo pro setkávání. A hodně často se setkávám s názorem, že se lidé do galerie tak trošku bojí, protože umění nerozumí. Neví úplně, co si myslet o vystavených dílech a tak tam raději nejdou. A my právě chceme bořit tyto bariéry,“ vysvětlila v Jana Jarošová.

Projekt Hvězdolet už od 17. února

Propojit umění s tvořením návštěvníků se Oblastní galerii Vysočiny podařilo v projektu Hvězdolet. Poprvé se v prostorách na Masarykově náměstí otevře návštěvníkům 17. února. V první části výstavy budou vystavena umělecká díla ze sbírek Oblastní galerie Vysočiny. V další části budou moct lidé tvořit. „Nabízíme umělecká díla, která mají v návštěvnících probudit jejich fantazii a mají je inspirovat k tomu, aby si sami vyzkoušeli vytvořit to, co vidí. Před každým uměleckým dílem bude pracovní prostor, kde budou různé tvořivé materiály a návštěvníci můžou zasednout a vyzkoušet pracovat s pískem, budou moct pracovat s CD, se stíny, s nůžkami, s papírem, s látkami a vlastně budou moct sami tvořit,“ dodává Pavlína Pitrová. Třetí část výstavních prostor bude oddechová. Budou tam koberce, sedací pytle, polštáře a tam si budou moct lidé lehnout, sednout a zaposlouchat se do pohádkových příběhů. A zároveň se můžou dívat na jednu stěnu, kde budou obrazy a grafiky také ze sbírek oblastní galerie.

Spustit audio

Související