Dětské skupiny v Lukách nad Jihlavou děti baví a rodičům pomáhají

19. srpen 2019

Blanka Kovářová zakládala v Lukách nad Jihlavou nejprve mateřské centrum Domeček, které letos oslaví už desáté výročí svého vzniku.

Dětské skupiny jsou mladšího data vzniku, ale využívané rodiči s nadšením. Blanka Kovářová vysvětluje rozdíl mezi běžnou školkou nebo jeslemi a dětskou skupinou: „Je to takzvaná rodinná miniškolka, ten termín nám dětskou skupinu nejlépe vystihne. Oficiální definice z Ministerstva práce a sociálních věcí zní, že dětská skupina nástroj, který umožní rodičům sladit pracovní a rodinný život.“

Montessori pedagogika

Dětská skupina v Lukách pracuje s Montessori pedagogikou. Tento systém vymyslela Marie Montessori v Itálii na začátku dvacátého století a své poznatky měla podložené vědecky. Příklady takového vedení dětí v praxi uvádí Blanka Kovářová na několika příkladech: „Třeba přendávání fazolek či rýže z misky do misky lžičkou pomáhá rozvíjet propojení mozkových hemisfér a také rozhýbat zápěstí i loket.“ Tento systém vzdělávání pracuje s tématy, které se probírají každý týden. Na každý týden máme jiné téma, o kterém se mluví na elipse, pak se probírá venku a nakonec k tématu směřuje i výtvarná činnost. Elipsa je kobercovou páskou vyznačená na zemi, děti si na ni sednou, aby si popovídaly, nebo po ní chodí takzvaným „slepičím krokem“.

Menší skupinky, více pečovatelek

Dětská skupina je obvykle menší skupina dětí, než bývá ve školce, v Lukách nad Jihlavou jsou skupiny dvanáctičlenné a pečují o ně dvě až tři paní učitelky. Děti mohou do dětské skupiny nastoupit už ve věku jednoho roku a zůstat až po předškolní věk. „Podobně jako ve školkách se starší děti pomáhají starat o mladší, ale vždy z vlastní iniciativy, je to velmi těší. Na druhou stranu pokud mají na programu náročnější aktivity, pak je oddělujeme, aby se mohly lépe soustředit,“ vysvětluje Blanka Kovářová. „V příštím roce u nás chtějí zůstat, je to celkem devět dětí předškolního věku a moc se na to těšíme,“ dodává.

Celý rozhovor si poslechněte s přiloženém audiu.

autor: dak
Spustit audio