Děti ze základní školy Myslibořice dostaly od vojáků kurz novodobé branné výchovy

25. březen 2022 13:10

Jak ošetřit zraněného kamaráda, poskytnout umělé dýchání nebo si nasadit ochrannou masku. I to se naučili děti ze ZŠ Myslibořice od vojáků z Náměště nad Oslavou. 

Co si sbalit do evakuačního zavazadla i jak přiložit dlahu ke zlomenině. To v myslibořické základní škole učili děti vojáci z Náměště nad Oslavou. Příprava občanů k obraně státu je iniciativa ministerstva obrany, která si klade za cíl naučit civilní obyvatelstvo, jak si poradit v krizových situacích.

Branná výchova trochu jinak

„Máme tady na ukázku zbraně, které používají naši vojáci, to znamená útočnou pušku, hlavní zbraň našeho vojáka a pistoli, což je záložní zbraň toho vojáka. Dále tady máme nějakou balistickou ochranu, aby si děti mohly vyzkoušet,“ popsal přítomný voják.

ZŠ Myslibořice, návštěva vojáků z Náměště n. Osl.

Projekt se jmenuje POKOS nebo-li Příprava občanů k obraně státu, rozhodně to ale není o ukázkách zbraní. Děti probírají také zdravovědu a četař Roman Pavlík dětem vysvětloval, jak se chovat v případě větší průmyslové havárie nebo chemického útoku. „Říkáme jim, jak se chránit při tom prvotním napadení, což je plynová maska, jak ji nasadit, jak utáhnout.“

Iniciativu ministerstva obrany a armády ocenila i ředitelka školy v Myslibořicích Libuše Davidová. „Žijeme v takové době, děti to zajímá a je asi chyba, že se to v minulosti z těch osnov dostalo pryč.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související