Děti v novoměstské nemocnici se nenudí. Hraním, tvorbou a úkoly je zabaví teta Katka

18. září 2018

Na dětském oddělení nemocnice v Novém Městě na Moravě funguje speciální pedagožka Kateřina Nováková, která se dětem věnuje.

V nemocniční škole se však neučí, neznámkuje, ani nezkouší. „Teď už jde o to děti zabavit, pohrát si s nimi, aby přišly na jiné myšlenky a nebály se tady. Hraji s nimi hry a tvořím z vlny, z papíru, z korálků, z plastových lahví i víček, z látek, korálků i knoflíčků, všechno upotřebíme,“ usmívá se sympatická učitelka Kateřina Nováková, která v nemocniční škole pracuje už osm let.

Zabaví děti už od dvou let, nejčastěji skládačkami, puclíky, vkládačkami, zkrátka co nejbarevnějšími hračkami. Po praxi v mateřské škole si zvykla pracovat i se staršími ročníky: „Bylo to dilema, ale když jsem zjistila, že mladí lidé v nemocnici teskní stejně jako malé děti, tak jsem to přehodnotila. Většina mi nejdříve s notebookem na klíně řekne, že v době internetu nic hrát nebude, ale už druhý den se hlásí. Ukazuji jim hry, u kterých se musí přemýšlet nad strategií nebo hledat slova,“ dodává Kateřina Nováková.

Výstava výrobků dětí z nemocniční školy bude k vidění na Dni otevřených dveří novoměstské nemocnice v sobotu 22. 9. 2018.

Spustit audio