Deštivé žně na Vysočině. Polovina obilí je ještě na polích

24. srpen 2021 11:00

Vrtkavé počasí komplikuje práci zemědělcům. Zralé obilí je obtížné mezi prudkými dešti sklízet. Polovina ho je ještě na polích.

Zemědělské družstvo v Kamenici nad Lipou mívalo v posledních letech sklizeno, jak říká jeho předseda do Živitelky, tedy do legendární zemědělské výstavy v Českých Budějovicích.

Letos se s tím ale zemědělci nejenom v Kamenici můžou rozloučit. Polovina obilí je ještě na poli a kombajny kromě pár hodin denně nečinně stojí. Letošní deštivé počasí totiž žním ani trochu nepřeje.

Deště

„Jsme trápeni deštěm, v tuto chvíli máme sklizeno asi polovinu obilí. Jak se říká krade se to z toho pole po kouskách, musíme to dosoušet a tím vznikají další náklady,“ řekl předseda ZD Kalich Kamenice nad Lipou Milan Běle.

To je něco, na co zemědělci v suchých letech nebyli zvyklí. „V loňském roce se to přibližovalo tomu letošnímu, počasí bylo horší, pršelo, ale ty roky před tím ty žně bývaly hladké.“

Výnosy

Počasí se projevilo také na hektarových výnosech. „Zejména u jarního ječmene, který už byl hodně zralý. Lámala se stébla, klasy padaly na zem. Tam je ovlivněný výnos. U pšenice a ovsa snad ovlivnění není,“ dodal předseda.

Obdobně to vypadá i na jiných místech Vysočiny, nepatrně lepší to je na Třebíčsku, kde žně začínají dříve. „Začali jsme dříve, plochy je sklizeno více, ale počasí vadí, sklizeno není,“ popsal ředitel Agrární komory Třebíč Karel Coufal.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související