Desítky ježků přezimují v záchranné stanici v Pavlově

14. říjen 2020

Sezóna ježků právě začíná, na zimu jich do záchranné stanice v Pavlově lidé přinesou desítky, možná i stovky. 

Přečkávají zde ve venkovních voliérách poté, co se zlepší jejich zdravotní stav nebo příliš nízká váha na to, aby zimu přečkali sami.

Lidé sem nosí ježky mladé, kteří se narodili příliš pozdě, aby se dokázali s nadcházející zimou vypořádat sami, nebo dospělé ježky s nižší váhou.

Mláďata

Nejhůře jsou na tom mláďata, která se narodí na konci léta nebo na začátku podzimu, ta nestihnou nabrat potřebnou váhu nejméně 400 gramů, a tak je dobře, když takový ježek v záchranné stanici skončí.

„Tady ten může mít tak patnáct deka a jsou mu tři týdny,“ ukazuje zooložka Petra Hulvová na mládě, které ještě musí být dokrmováno. Dokud malí ježci potřebují teplo, do venkovních prostor je záchranáři v Pavlově nedávají. Když mají na jaře dobrou váhu a jsou zdraví, mohou do volné přírody.

U masových konzerv ježci mlaskají

V bednách venku je touto dobou přibližně třicet ježků. Jde o dva druhy ježků, kteří se mezi sebou nekříží, ale žijí u nás oba a dobře se snášejí. Ježci východní mají jakoby rozcuchané bodliny, zatímco ježek západní vypadá učesaný.

Aby lidé nenosili do stanice ježky zbytečně, jsou s každým nálezcem ježka záchranáři v kontaktu: „Snažíme se sem brát jen ježky ve viditelně špatném stavu, vyhublé dospělé nebo mladé ježky s nedostatečnou váhou,“ vysvětluje zooložka.

Ježkům na zahradě můžeme pomoci

Když najdeme na zahradě ježka, který nevypadá jako příliš mladý nebo hubený, pravděpodobně přišel za potravou. „Hmyzu je ve volné přírodě čím dál méně a ježci rádi využívají právě zahrady. Pokud objevíme ježka, který je prochladlý, můžeme mu nasypat kočičí granule, konzervu nebo kapsičku. Jako první pomoc ježek neocení mléko ani ovoce, po mléku mají průjmy a ovoce nežerou. Ocení i najemno nakrájené syrové maso a misku s vodou,“ doporučuje Petra Hulvová.