Desítky domů na Novojičínsku čeká demolice

27. červen 2009

Kvůli záplavám budou na Novojičínsku zbourány desítky domů. První vodou poškozené objekty se už začaly bourat. Katastrofální povodeň se regionem přehnala ve středu a vářně poškodila 450 domů a 10 mostů. Škody jdou do stovek milionů korun. Lidé stále uklízejí následky záplav. Pomáhají jim hasiči a vojáci.

Lidé za pomocí hasičů a vojáků čerpají vodu ze sklepů a dalších budov a objektů, pokračují ve vyklízení zatopených domů, čistí je od nánosů bahna. Odklízecí práce se protáhnou i do dalších dnů. Kromě desítek hasičů pomáhá na Novojičínsku sedmá mechanizovaná brigáda s 500 vojáky a 35 kusy těžké techniky.

"Vojáci zůstanou v Novém Jičíně a v dalších okolních obcích, které povodeň postihla, i příští týden. Domluvil se na tom starosta Nového Jičína Ivan Týle s ministrem obrany Martinem Bartákem a hejtmanem Moravskoslezského kraje Jaroslavem Palasem," řekl mluvčí novojičínské radnice Josef Gabzdyl.

Město od armády požaduje těžkou techniku, seznam nutné pomoci v pondělí projedná vláda. Dosud v novojičínských částech Žilina a Bludovice pomáhá 250 vojáků, dalších 50 je v Kuníně a v Šenově u Nového Jičína. Těžkou vojenskou techniku má nyní k dispozici pouze Jeseník nad Odrou, kde operuje dalších 250 příslušníků armády.

Ministr obrany zdůraznil, že pro boj s povodněmi je do konce července vyhrazeno 1000 vojáků. "Musíme však znát požadavky obcí. Myslím, že všechny jejich potřeby budou uspokojeny," uvedl Barták, ale upozornil na stále tenčí rozpočet kvůli hospodářské krizi. "Jsme na hraně, příští rok by se úspory mohly dotknout i oblasti pomoci v krizových situacích," dodal.

Do Nového Jičína má po 18. hodině dorazit i ministr vnitra Martin Pecina, se starostou bude jednat o hasičích a policistech.

Lékaři varují před nebezpečím infekce
Jako stále naléhavější se jeví i dodržování hygienických zásad. V Novém Jičíně-Bludovicích se totiž u dvou lidí projevila průjmová onemocnění. Matka a její dcera se při odklízení následků povodní nakazily znečištěnou vodou. Ošetření u lékaře zatím vyhledala pouze starší z obou žen. Podle hygieniků jde o první dva případy nákazy při těchto povodních.

Nebezpečí infekcí by lidé v povodněmi postižených oblastech rozhodně neměli. Lékaři upozorňují především na žloutenku typu A a také leptospirózu, kterou přenášejí potkani. Lidé by na to měli pamatovat při úklidu svých domů a okolí.

"Určitě by měli používat ochranné prostředky, ať jsou to rukavice či gumáky. V žádném případě by obyvatelé neměli požívat potraviny, které byly zasaženy záplavovou vodou s výjimkou potravin hermeticky hermeticky balených ve skle či v plechu. V žádném případě by obyvatelé neměli požívat vlastní produkci ze zahrádek, ať je to zelenina či ovoce," doporučuje Radim Mudra z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Novojičínsko a další obce potřebují pomoc
Novojičínsko postižené ničivou povodní potřebuje především čistící a dezinfekční prostředky. Lidé jsou bez finančních prostředků a tak místní Červený kříž vyhlásil sbírku. Dárci mohou pomoci v neděli v Novém Jičíně.

"Červený kříž pořádá sbírku čistících, hygienických a desinfekčních prostředků, a to od 08:00 do 18:00 v budově u autobusového nádraží v ulici Sokolská 9," upřesňuje mluvčí radnice Josef Gabzdyl.

Humanitární organizace ADRA nabírá dobrovolníky na pomoc Moravskoslezskému kraji zasaženému povodní, už zřídila možnost zasílat třicetikorunové dárcovské zprávy z mobilních telefonů. Na číslo 8 7777 je můžete posílat ve tvaru DMS-mezera-ADRA. Také můžete zaslat příspěvek na konto určené obětem živelných katastrof 99619961/0300, variabilní symbol 211.Humanitární organizace Člověk v tísni poskytne postiženým oblastem 500 tisíc korun a 200 zařízení pro vysoušení mokrých zdí. Vyhlásila veřejnou sbírku nazvanou Povodně 2009 a zřídila dárcovské konto s číslem 72 02 72 02/0300. Člověku v tísni můžete poslat peníze zprávou ve formě DMS-mezera-POVODNE09.Hasičský záchranný sbor zřídil pro občany mimořádnou krizovou linku s číslem 950 730 730. Hasiči vypracovali seznamy osob, které evakuovali z obcí na Novojičínsku, a z nemocnic postupně získávají seznamy ošetřovaných lidí.Aktuální stav na železnici lze zjistit na telefonu 840 112 113.Nabídky na materiální pomoc i dobrovolnickou práci volejte prosím na kontaktní linku pomoci 556 768 396 (v pracovní dny do 16.00 hodin, o víkendu od 8.00 do 12.00 hodin) nebo zasílejte na e-mail aseibertova@novyjicin-town.czMateriální pomoc můžete přivézt i na kontaktní místa přímo v postižených oblastech: Bludovice - objekt bývalého Fojtství, Žilina - budova mateřské školy, Beskydská ulice - v současnosti je nejvíce potřebné pracovní nářadí, například lopaty, dále pak rukavice, utěrky, hadry atd.Nový Jičín založil konto na pomoc postiženým povodní: 43-5060060227/0100Zájemci z řad občanů postižených povodní, kteří mají psychické problémy, se mohou obrátit na protikrizovou telefonní linku 957 730 730, přímo v terénu už pomáhají i členové antikonfliktího týmu a další psychologovéDávky v hmotné nouzi, na které mají nárok nejvíce postižení občané a slouží k zajištění základních potřeb, se budou vydávat po ověření totožnosti i v sobotu, a to od 8.00 do 14.00 hodin v přízemí budovy Městského úřadu na Divadelní ulici na oddělení dávek hmotné nouzeZájemcům také doporučujeme obrátit se s nabídkou pomoci na okolní obce, například Jeseník nad Odrou, Šenov u Nového Jičína, Hodslavice, Kunín nebo Životice u Nového Jičína


Na povodňovém kontě je už přes 5 milionů korun
Na pomoc obětem záplav a oblastem postiženým povodněmi již lidé poskytli více než 5,3 milionu korun. Z prostředků veřejné sbírky Povodeň 2009 dnes v dopoledních hodinách vyrazil do Nového Jičína první kamion s pomocí a společnost Člověk v tísni začala do okolních obcí distribuovat naftové vysoušeče a vybavení na odklízení bahna a sutin.

Miliony korun i materiální pomoc putuje do zaplavených obcí a měst na Moravě také od velkých firem z celého Česka. Pomáhají hlavně nejvíce postiženému Novojičínsku, ale také obcím v Olomouckém a Zlínském kraji. Kromě peněz firmy posílají potraviny a čistící prostředky. Zatím nejvyšší známou částkou, třemi miliony korun, pomůže zaplaveným obcím skupina Třinecké železárny - Moravia Steel, která pošle peněžitý dar přímo na účet Moravskoslezského kraje. Zaplaveným lokalitám už pomáhá také nošovická automobilka Hyundai, která poslala na úklidové pomůcky 200.000 korun. Kopřivnická automobilka Tatra je připravena obcím zdarma zapůjčit desítky nákladních vozů. Společnost RWE posílá 700.000 korun.

autoři: Artur Kubica , tif , Ivan Sekanina
Spustit audio