Dentální hygienistka Marie Plešingrová: Zubní sklovině škodí sladké i kyselé

V první letošní poradně Regionu jsme se s Marií Plešingrovou nejprve zaměřili na péči o zubní náhrady. Ať už jde o můstky, implantáty nebo korunky, je potřeba jim při čištění věnovat zvýšenou péči a používat na ně speciální pomůcky – mezizubní kartáčky nebo kartáčky jednosvazkové. Podobně je potřeba se starat i o kompletní zubní náhrady, po každém jídle je nejlépe opláchnout vodou, večer vyčistit kartáčkem a pastou, ovšem je nutné se vyhýbat pastám abrazivním, aby se náhrada nepoškodila. V noci by měla být zubní protéza udržována ve vlhkosti, nejlépe klasicky ve skleničce s vodou.

Voda je důležitá i při péči o vlastní zuby. Pokud jsme o vánocích mlsali a ještě nám doma zbylo cukroví, nemusíme si ho odpírat, ale je dobré si po každé sladké svačince vypít skleničku vody, aby zuby tolik netrpěly.

V posledních letech se často objevuje eroze zubní skloviny, a to nejen u dospělých, ale i u dětí nebo u sportovců. Příčinou jsou sladké sycené nápoje, nebo i iontové a energetické nápoje, které často pijí právě sportovci. Zubní sklovině nedělají dobře ani ovocné šťávy nebo džusy. Marie Plešingrová proto radí po každém mlsání si dát vodu nebo neslazený čaj, pomáhá i žvýkačka, která přebytečnou kyselost odvede. Další možností je dát si něco malého s obsahem vápníku – trochu mléka nebo kousek sýra.

Marie Plešingrová také upozorňuje rodiče na nevhodné nádoby pro pití u malých dětí – lepší než nástavec, který si děti podrží zoubky, je dát jim pít přímo z hrnečku, sladké se tak nedostane přímo k zubům.

autor: dak
Spustit audio