Denně bychom měli sníst přes půl kilogramu ovoce a zeleniny
Nevhodná strava je často příčinou závažných nemocí. Podle Světové zdravotnické organizace si dokonce až 60% neinfekčních nemocí člověk způsobí sám nesprávnou stravou, kouřením a nedostatkem pohybových aktivit. Nejvíce je ohroženo srdce a oběhový systém, řekla v poradně nutriční terapeutka jihlavské nemocnice Jitka Turňová.
A právě zelenina a ovoce, tedy typické produkty léta, jsou ideální stravou pro zamezení těchto nemocí. „Denně bychom měli sníst 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce,“ řekl Jitka Turňová. Je to poměrně veliké množství. „K snídani si dáme k chlebu také rajče, k obědu nezapomínejme na oblohu, na zeleninový salát a totéž můžeme zopakovat odpoledne,“ dodala.
Důležitá je především pestrá strava. „Jeden den si uděláme zeleninový salát, další den zapečené těstoviny s brokolicí, pak kapustu, špenát a takto to různě střídáme.“
Jíst ovoce a zeleninu bychom měli v ideálním případě v čerstvém stavu. „To je možné v létě. Na zimu si můžeme zeleninu nasušit nebo zamrazit, abychom se drželi těch doporučených denních dávek.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka