Déle vydrží, nežlukne a nepřipaluje se: Recept na přípravu přepuštěného másla

Na přepuštěné máslo naše babičky nedaly dopustit. Déle vydrží, nežlukne a při smažení se nepřepaluje. Navíc se dá i normálně namazat na chleba. Dnes vás ho naučím připravit.

Máslo dejte do kastrůlku a pomalu zahřívejte na velmi mírném plamenu. Postupně sbírejte pěnu a sraženiny až do doby, než zůstane v kastrůlku jenom krásně zlatavá tekutina. Celý proces potrvá asi 15 minut, když budete přepouštět jednu kostku másla.

Potom už jen přeceďte přes plátýnko do čisté sklenice a po vychladnutí uzavřete. Vydrží až několik měsíců, ale myslím, že za pár dní budete připravovat další. Je totiž výborné.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.