‚Dejte žábě šanci a sledujte při řízení pozorně cestu,‘ žádají ochránci přírody řidiče

7. duben 2019 06:00

Nejen chodce nebo cyklisty mohou potkat řidiči na Vysočině.  Častými účastníky provozu se nedobrovolně stávají i obojživelníci.

V těchto dnech totiž vyráží na cestu k rybníku, kde se chystají naklást vajíčka. Aby žáby nekončily pod koly aut, ochránci přírody je přes silnice přenášejí. V Dušejově na Jihlavsku jim s tím kupříkladu pomáhají i žáci tamní základní školy.

Procházím se po silnici mezi Dušejovem a Milíčovem, kde jsou teď už i zátarasy právě pro žáby a do kbelíku se zrovna teď žádná nechytila. Letos už jich ale dušejovská základní škola ve spolupráci s ochranáři zachránila na dvě stovky, referovala z místa Tereza Pešoutová.

Po deseti metrech jsou kýble

„Je postavená zábrana, aby se žáby nemohly dostat na silnici, vždycky po deseti metrech jsou umístěné v zemi kýble. Takže ty žáby podél zábrany jdou, spadnou do kýble, kde potom žáci jdou, sbírají je a přenesou přes silnici k rybníku,“ popisuje dušejovská učitelka Lenka Kočková. Se svými žáky kbelíky u silnice kontroluje několikrát  týdně. 

Ropuchy, čolci, skokani

„Teď je zrovna to období, kdy se ropuchy, hnědí skokani, čolci stěhují na pár dnů do vody, aby vlastně nakladli vajíčka. Pokud je v noci teplo, tak jich opravdu může být na silnici i několik desítek,“ doplňuje Pavel Koubek z občanského sdružení Zelené srdce, které se na záchranu migrujících obojživelníků zaměřuje už roky.

Odchyt obojživelníků, Dušejov

Podle něj přitom mohou smrti migrujících žab někdy zabránit i sami řidiči. „Samozřejmě nedá se to udělat vždycky, protože důležitější je život člověka než obojživelníka, ale pokud člověk nejede po nějaké rychlostní silnici, tak je dobrý se v noci dívat a pokusit se těm žábám vyhnout.“

Nehynou jen pod koly aut

Podle Pavla Koubka ale obojživelníci nehynou jen pod koly. Někdy je mají nevědomky na svědomí třeba i majitelé zahrad. „Pokud někdo najde snůšku v zahradním jezírku, to je takovej chomáč vajíček malinkatých, tak aby je nevzal a nevyhodil ji někam na souš. Pokud se tam člověku ty vajíčka nelíbí, nechce tam mít pulce, nechce tam mít žabičky, tak aspoň to opatrně nabrat, donést do rybníka, ale určitě to nevzít a nevyhodit někam na kompost.“

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio