Dědek fousatej. Řádění psychopata přežila jen tříletá Boženka

Jak vypadá vrah malých holčiček? Je to „dědek fousatej“, opakuje jediná, která přežila. Je to skutečně tak? Tragédie, která se odehrála na Tři krále roku 1909 v Radošovicích u Říčan je téměř zapomenutým případem historie českého zločinu.

Účinkují: Lukáš Ruml, Jan Přeučil, Markéta Hausnerová, Milena Steinmasslová, Martin Zahálka, Svatopluk Schuller, Daniel Rous, Matěj Převrátil
Komentář: Miloš Vaněček
Scénář: Bronislava Janečková
Režie: Jaroslav Kodeš
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 10. 4. 2019

6. ledna roku 1909 v Radošovicích u Říčan byla v domku dělníka Františka Nováka zavražděna jeho sedmiletá dcerka Marie, a to mimořádně brutálním způsobem. Na místo činu přijela soudní komise z Prahy, kterou vedl vyšetřující soudce Vojtěch Šole. Z četnické stanice v nedalekých Říčanech se pak dostavil vrchní strážmistr Dalibor May.

Bylo rozhodnuto, že pitva oběti se uskuteční přímo v domku, kde byla holčička zabita. Nenašla se totiž jiná vhodná místnost. Zatímco se v domku připravovala pitva, odjel vyšetřující soudce Šole do Říčan, aby vyslechl dva muže ve vazební cele – otce oběti Františka Nováka a jeho syna Václava.

Vrah u sousedů

Do domu Novákových zatím přivezli silné lampy, aby mohl lékař v temném stavení s malými okénky vidět, co je třeba. Zjistil, že zavražděná Maruška má na krku a na břiše hluboké řezné rány a že byla před smrtelným útokem znásilněna.

Pitva nebyla ještě dokončena, když se zvenčí ozvaly vzrušené výkřiky. Nedaleko na zahradě u domu Kovářových objevila jedna ze sousedek mrtvou devítiletou Aničku s podříznutým hrdlem a její tříletou sestřičku na pokraji života. Vrah tu musel řádit, zatímco byli sousedé sroceni u domku Novákových. A že nebude daleko, nasvědčovaly i krvavé stopy ve sněhu…

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.