Děčín chystá mezináboženský koncert, antisemitismus procesu se Slánským a spisovatel Vojtěch Rakous

4. prosinec 2022

Nezmeškejte koncert v děčínské synagoze. Od popravy Rudolfa Slánského uplynulo 70 let. A jak popisoval česko-židovské soužití Vojtěch Rakous?

Mezináboženský koncert v Děčíně

V děčínské synagoze se už brzy budou zpívat vánoční koledy. V neděli 11. prosince tam totiž proběhne už 3. ročník Adventního a chanukového koncertu porozumění. Na své si ale přijdou i milovníci opery nebo operety. A my už jsme ve spojení přímo s pořadatelkou koncertu Renatou Böhmovou.

Jak nápad „mezináboženský koncert“ vůbec vznikl? Jak v Děčíně funguje spolupráce mezi židovskou a křesťanskou komunitou? Co je na programu letos? A jaký je o koncerty zájem? To vše prozrazuje pořadatelka Adventního a chanukového koncertu Renata Böhmová.

Antisemitské pozadí procesu s Rudolfem Slánským

Už od dob Velké francouzské revoluce se říká, že revoluce požírá své vlastní děti. Potvrdilo se to i na počátku 50. let u nás. V sobotu 3. prosince uplynulo přesně 70 let od popravy jedenácti odsouzených v zinscenovaném procesu s vedením údajného protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským. Jedenáct ze čtrnácti obžalovaných bylo „židovského původu“ a během výslechů bylo jejich židovství zdůrazňováno. Měl proces kromě politické objednávky i antisemitské pozadí? S historikem z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd Oldřichem Tůmou natáčela Daniela Brůhová.

Co patřilo mezi „zločiny“, jichž se obžalovaní měli dopouštět? Podporoval komunistický režim antisemitské vyústění procesu? A jaký byl dopad procesu na společnost? I to se dozvíte od historika Oldřicha Tůmy.

Česko-židovský spisovatel Vojtěch Rakous

„Nezmařitelný dar“ české literatuře dalo „česko-židovství“ spisovatele Vojtěcha Rakouse. To si myslel na přelomu 19. a 20. století politik, novinář a spisovatel Jan Herben. Od Rakousova narození 8. prosince uplyne 160 let. Nad jeho česko-židovským odkazem se zamýšlí Leo Pavlát.

Jak Rakous popisoval život Židů na českém venkově? Jak se angažoval v česko-židovském hnutí? A proč si jeho knihy přečíst i dnes?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

Spustit audio