David Huf: Jako kouč pomáhám klientovi odbrzdit brzdu a sešlápnout plyn

13. červenec 2020

David Huf je známý jako mistr Evropy a světa ve sportovním aerobiku, fitness trenér a odborník na zdravý životní styl. Už několik let působí ale také na poli mentálního koučinku.

David Huf se několikrát objevil na televizních obrazovkách jako fitness trenér. Přestože od posledního televizního angažmá uplynula už nějaká doba, lidé ho na ulicích stále poznávají. „Jsem z toho někdy sám zaskočen, protože je to pro mě už trošku minulost. Nicméně je to milé, těší mě to, a když mě někdo identifikuje, odpovím rád třeba na otázku,“ říká.

Jedinou nevýhodu své popularity vidí v zájmu bulvárních médií. „Mediální pozornost jsem vnímal spíše jako praktickou věc, která mi pomohla otevřít dveře k dalším pracovním příležitostem,“ vysvětluje trenér.

Pětiminutové cvičení na každý den

V jednom z dřívějších rozhovorů prozradil David Huf, že stačí cvičit pět minut denně, a za svým tvrzení si trenér stále stojí. „Základem je dechové cvičení. Stačí minutka, během které si uvědomíme svůj dech. Když se hluboce nadechnete a pak o něco déle vydechnete, okysličí se nejenom tělo, ale aktivují se také různé dechové svaly, o kterých člověk třeba ani neví, že je má,“ popisuje začátek cvičení, které lze provádět například ráno v posteli.

Následuje rozhýbání těla, na které jsou výborné rotační cviky jako převalování kolen zprava doleva nebo šlapání na kole. Na závěr si sedneme na postel, znovu se několikrát nadechneme, předkloníme se tam, kam nám to tělo dovolí, a pomalu se narovnáme.

Když je motivace, ale chybí vůle

Několikátým rokem se David Huf věnuje mentálnímu koučinku. Ten je vhodný například v okamžicích, kdy nám nechybí motivace, s vůlí máme ale problémy. „Po celou dobu mé kariéry trenéra jsem svého svěřence nějakým způsobem zvládal přivést k cíli, který jsme si společně vytkli ve sportovním tréninku. Co se ale týkalo trenérství v rámci fitness, zdraví a kondice někoho, kdo není sportovcem, tak tam to bylo s tou motivací všelijaké. A musím přiznat, že kolikrát byl pro mě oříšek přijít na to, co člověka donutí, aby splnil mé zadání,“ říká David Huf o své cestě ke koučinku.

„Správný mentální kouč neradí ani nehodnotí, pouze nastavuje zrcadlo koučovanému člověku,“ vysvětluje, „obrazně řečeno pomáhá odbrzdit brzdu a sešlápnout plyn.“

Dají se na sportovní dráhu i synové Davida Hufa a podstoupil známý trenér plastické zákroky, jak tvrdí média? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio