Další omezení vysavačů je tady. Podle EU musejí být tišší a úspornější

3. září 2017
Zprávy z

Už od září začne v obchodech ubývat vysavačů s příkonem vyšším než 900 wattů. Prodejci už nebudou moct uvádět na trh nové výrobky, ale pouze doprodávat zásoby. Je to kvůli novým pravidlům, která zavedla Evropská unie.

Unie poprvé příkon vysavačů omezila už v roce 2014, teď začne platit druhá fáze nařízení. Podle některých prodejců tak v poslední době roste zájem o vysavače s vyšším příkonem až o desítky procent.

Výkonné vysavače nezmizí

Z obchodů ale skutečně výkonné vysavače nezmizí. Příkon totiž není rozhodujícím parametrem pro jejich nákup. Daleko důležitější je to, jak vysavač saje nečistoty.

Evropská unie nechce snížit efektivitu úklidu v domácnostech - nařízení je z jiných důvodů. Omezením příkonu nových vysavačů chce cílit především na spotřebu energie, snížit prašnost a garantovat životnost výrobku.

Od prvního září budou nově vysavače mít i energetické štítky - tedy stejné, na jaké jsme zvyklí třeba u lednic nebo praček - označené od písmene A do G.

Čtěte také

Písmeno A budou mít nejúspornější přístroje, G naopak ty nejméně úsporné. S každou další třídou roste průměrná roční spotřeba elektřiny o šest kilowatthodin, což znamená zhruba 30 korun.

U vysavačů přibydou také informace o hladině hluku - budou muset být tišší. Povolené maximum bude 80 decibelů.

Trochu těžší, trochu dražší

Nevýhody takových spotřebičů popsal Petr Uher, manažer kvality společnosti Fast pro Českou republiku: „Ten vysavač bude o trošičku těžší, kvůli utlumení otáček motoru. Samozřejmě může být o trošičku dražší. Bude použito o trochu méně mědi a více plastů, ale technologie výroby se nemění.“

Novinkou budou třeba i informace o třídě emisí. Výrobcům se kladou i další podmínky, jako například plná funkčnost hadice vysavače i po 40 tisících kmitech, nebo životnost motoru větší nebo rovná 500 hodinám provozu.

Pro zajímavost - výpočty jsou založeny na předpokladu, že průměrný Evropan vysává byt o velikosti 87 metrů čtverečních celkem 50 hodin ročně a každé místo vysaje 4x.

Jaké parametry sledovat?

Podle některých prodejců roste nyní zájem tuzemských spotřebitelů o vysavače s vyšším příkonem než 900 wattů elektroniky až o 20 procent.

Aby si obchodníci uvolnili místa ve skladech, nabízejí vysavače s příkonem vyšším než 900 wattů se slevami, které dosahují desítek procent.

Příkon není rozhodujícím parametrem - tím nejdůležitějším je sací výkon - tedy s jakou sílou lux vysaje prach nejen z rovných ploch ale i koberců. Za vysavač nejčastěji spotřebitelé utratí mezi dvěma a třemi tisíci korun - není ale problém koupit i přístroj za desítky tisíc.

autor: bkl
Spustit audio