Dálnice D1 se příští týden o víkendu zcela uzavře. Kvůli bourání mostu

28. květen 2013

Dálnici D1 čeká v příštím týdnu časově asi nejdelší uzavírka v její historii. Na kilometru 107 budou dělníci ze soboty 8. června na neděli 9. likvidovat most. Dopravní tepnu na 12 hodin uzavřou v obou směrech na 22 kilometrovém úseku z Humpolce do Jihlavy.

„Pokud to stihnou za 12 hodin v noci ze soboty na neděli, kdy je provoz minimální, kamionová doprava minimální, tak si myslím, že je to rozumně zvolený postup,“ říká náměstek hejtmana Vysočiny Libor Joukl.

Za plného provozu by totiž dělníci nemohli most bezpečně zbourat. Objízdná trasa povede přes Humpolec, Havlíčkův Brod a Jihlavu.

Úsek z Humpolce do Jihlavy je možné po dálnici a za standartních podmínek urazit za deset minut. Přes Havlíčkův Brod a Jihlavu čeká na řidiče přes 40 kilometrů a projedou celkem tři menší obce.

Vedení kraje i lidé, kteří žijí v obcích podél dálnice, mají ale obavy, že řidiči budou z D1 sjíždět mimo vyznačenou objížďku. Mohli by totiž ušetřit několik kilometrů, kdyby se z Humpolce místo přes Havlíčkův Brod vydali do Jihlavy přes Větrný Jeníkov.

Silnice jsou tam ale v tak špatném stavu, že by se tato zkratka vůbec nemusela vyplatit. Navíc jsou na některých místech i dost úzké, takže řidiči kamionů by si tuto trasu měli hodně dobře rozmyslet.


Zvětšit mapu
autoři: ima , mik , mta , Lucie Maxová
Spustit audio