Dačice mají v bývalé Klangově továrně připravené tři nové byty pro ukrajinské válečné uprchlíky

30. prosinec 2022 08:29

Dačice dokončily přestavbu jednoho z pater administrativní budovy bývalé Klangovy továrny na byty. Celkem tři jednotky budou zatím sloužit ukrajinským válečným uprchlíkům. Město na jejich vybudování získalo dotaci od ministerstva pro místní rozvoj.

Město Dačice koupilo objekt bývalé továrny přesně před rokem. „Cílem nebylo budovat byty pro uprchlíky, ale zdálo se nám to jako zajímavá finanční investice do nemovitosti. Objekt se nachází v blízkosti centra města a vede přes něj průchod, který jsme chtěli zachovat. Jedním z důvodů, proč jsme investovali peníze, bylo i to, aby průchod nebyl uzavřen soukromým vlastníkem,“ vysvětluje místostarosta Jiří Baštář.

S rekonstrukcí radnice počítala, chtěla tu vybudovat i byty, plán to byl ale výhledově na několik příštích let. Situace se změnila letos na jaře, kdy ministerstvo pro místní rozvoj vypsalo dotační program na budování nových bytů pro válečné uprchlíky z Ukrajiny.

„Bylo to opravdu náročné, nebylo moc času na přípravu, protože o dotační titul se muselo žádat během velmi krátké doby. Projektová dokumentace byla zpracována během pár dnů,“ vzpomíná Jiří Baštář.

První nájemníci by měli byty využívat od února roku 2023. „V současné době máme obsazené dva byty ukrajinskými uprchlíky, ti by se měli přestěhovat do těchto nových prostor, a stávající byty se tím pádem uvolní a nabídnou občanům Dačic,“ dodává místostarosta.

Za přestavbu jednoho patra budovy a vybudování třech nových bytů zaplatily Dačice 6,1 milionu korun. Dotace pokryla třetinu nákladů. V rekonstrukci dalšího patra na byty chce město pokračovat. Jestli práce zahájí za rok, nebo za dva, zatím ale není stanovené.

Spustit audio

Související