Dabér Alexej Pyško: V budoucnu už nebudou filmy dabovat lidé

24. únor 2020

Českým divákům je herec a dabér Alexej Pyško známý především díky svému hlasu, který propůjčil hollywoodské hvězdě Bruci Willisovi. Účinkoval ale také v řadě filmových a divadelních rolí a založil Činoherní studio Bouře.

Alexej Pyško daboval amerického herce Bruce Willise ve většině jeho filmů. „Líbí se mi na něm, že si ze sebe umí udělat legraci, navíc záběr jeho filmových rolí je opravdu široký,“ říká. Dabování se věnuje prakticky po celou dobu své herecké kariéry. „Jsem překvapen z toho, kam se dostala zvukařská technika. Já se toho určitě nedožiju, ale v budoucnu budou možná existovat hlasové databanky a vše bude dávat dohromady automat,“ myslí si dabér.

Herec, dabér a divadelní principál

Alexej Pyško stojí v čele uměleckého uskupení Studia Bouře, jehož inscenace můžeme vidět na scénách po celé České republice „Momentálně je to pět komedií, ve kterých hrají například Jitka Čvančarová, Igor Bareš, David Punčochář, Jan Révai, Kateřina Janečková nebo Barbora Jánová,“ uvádí divadelní principál.

V přípravě je také divadelní adaptace české filmové komedie Hynka Bočana Svatební cesta do Jiljí. „Asi před rokem mi napsal dramaturg Tomáš Syrovátka, zda bych měl zájem o dramatizaci tohoto filmu pro divadlo. Mně se to hodně líbilo a našel jsem herce do jednotlivých rolí,“ popisuje začátek připravování inscenace. „První čtená zkouška bude za týden a já pevně doufám, že dostojíme slova a do půlky června bude premiéra,“ říká Alexej Pyško.

Odchod z Národního divadla

Bezmála čtyřicet let prožil Alexej Pyško v Národním divadle. Stálé angažmá opustil v roce 2016 po nástupu nového vedení, pod kterým se divadlo začalo ubírat jiným směrem. „Měl jsem tehdy týden na rozmyšlenou a došel jsem k závěru, že nemá cenu nikde zavazet,“ říká herec. „Odchodu nelituji, v každém věku je dobré zvednout hozenou rukavici a jít dál, a to klidně i jiným směrem,“ uzavírá.

Hlas Alexeje Pyška můžeme slyšet také v televizních reklamách. „Pokud má být reklama zapamatovatelná, musí být v první řadě vtipná od tvůrců. Hlas pak přidá jenom jakýsi punc,“ uzavírá dabér.

Jací herci se objeví v připravované inscenaci Svatební cesta do Jiljí a jak si tvůrci poradí s částmi hry, které se odehrávají na vodě? Nejenom to uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio