Cvičení bychom neměli brát jen jako novoroční předsevzetí, říká lektorka zdravého životního stylu

8. leden 2018

Řada lidí se na přelomu roku rozhodne ke změně svého životního stylu. Často je jakýmsi motorem větší množství zkonzumovaného cukroví a s tím spojený pocit viny. Lektorka Simona Hniličková, host pondělní poradny, si ale myslí, že by to nemělo být jen to emotivní rozhodnutí.

„Rozhodnutí je takové, že by to mělo být dlouhodobé, ne jednorázové předsevzetí,“ doporučuje v úvodu lektorka Simona Hniličková. Sama po Novém roce nezaznamenává extrémně veliký nárůst lidí se zájmem o pohyb. „Určitě by to ale nemělo být jako pobouření, že po novém roce ze mě bude štíhlá krasavice,“ dodává.

Cvičení a změna jídelníčku

Cvičení, ať už je jakéhokoli druhu, by mělo být spojené se změnou jídelníčku. „Je to určitě dobrá volba. Pokud začnete cvičit, výsledek se jistě dostaví, pokud ale chcete změnu dlouhodobou, pak je změna stravovacích návyků vhodná.“

Frekvenci jednotlivých cvičení nelze podle Simony Hniličkové jednoznačně doporučit. „Pokud jste se sebou nic nedělali, asi není dobré jít a každý den cvičit, to ne. Po dvou dnech se nehnete a pak se na to vykašlete,“ myslí si.

Čtěte také

Ideální je začátek s cvičením jednou týdně, později přidávat. Otázka kdy cvičit je také bez jednoznačné odpovědi. „Je to hodně individuální. Při cvičení se vyplavují endorfiny, lidé jsou nabuzení a pak se jim třeba špatně spí, jdou-li cvičit večer. Jiní lidé zase říkají, že ráno to nejde, jsou unavení.“

Pravidelná strava

U stravy je nejdůležitější pravidelnost, Simona Hniličková nedoporučuje dietní extrémy, měli bychom jíst tak, jak chceme jíst další následující život. Doporučuje také konzultaci s odborníkem.

autor: mik
Spustit audio