Čtvrtý den ruské invaze na Ukrajinu. Poslechněte si, jak se vyvíjí konflikt v posledních hodinách

27. únor 2022

Ukrajinská metropole Kyjev očekávala v noci na neděli těžké bombardování ze strany ruských jednotek. Lidé se skrývali v zastávkách metra a dalších podzemních krytech. Ruský útok ze vzduchu zatím ale nepřišel. Ve společném speciálním vysílání Radiožurnálu a Plusu přinášíme nejnovější informace, jaká je aktuální situace přímo na místě bojů, sledujeme jak na vývoj událostí reagují západní státy, ale také dění na hranicích Ukrajiny s Polskem a Slovenskem. 

Varování před mohutnými útoky ze vzduchu se začala objevovat krátce před půlnocí. Na blížící se střely upozorňovaly sirény, v hlavním městě Ukrajiny je až do rána zákaz vycházení. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko varoval, že každý, kdo bude na ulici, bude považován za ruského sabotéra.

Čtěte také

Zvuk sirén se v noci ozval opakovaně. Podle deníku The New York Times Kyjevem otřásly kolem půlnoci dva velké výbuchy. Televize CNN informovala o explozi asi 20 kilometrů od centra města. Další výbuch byl údajně slyšet ze západní části města. Jedna z těchto explozí byla zřejmě v městě Vasylkiv asi 30 kilometrů jižně od Kyjeva, kde je vojenská letecká základna a vícero zásobníků s ropou. Kyjevské úřady kvůli tomu vyzvali občany, aby zavřeli a utěsnili okna. Vítr by totiž mohl roznést toxické látky z místa požáru.

BBC uvádí, že postup ruských pozemních vojsk na Kyjev se zadrhl na předměstích Kyjeva, kde narazil na soustředěnou ukrajinskou obranu. Město v minulých dnech zažilo ostřelování, ale kromě útoku na ropný terminál ve Vayslkivu nezaznamenalo v noci výraznější škody. Boje ale pokračovaly na různých místech a situace zůstává nepřehledná.

Úřad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského například potvrdil zničení čečenského konvoje nedaleko letiště Hostomel asi 10 kilometrů od Kyjeva. Běloruský server Nexta informoval, že se ruské síly pokusily o výsadek na mezinárodním letišti Boryspil východně od hlavního města. Úřady sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny uvedly, že při ostřelování města Achtyrka zemřelo šest lidí včetně semdiletého děvčete.

Čtěte také

Odpojení ze systému Swift pro vybrané banky

Na straně západních států došlo v sobotu večer k určitému posunu v dosavadním postoji. Spojené státy a země Evropské unie se dohodly, že odstřihnou ruské banky od mezinárodního platebního systému Swift, což je opatření, po které mnoho západních lídrů volalo. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Vůle vyloučit Rusko z globálního platebního systému Swift napříč světem sice roste, dopady ale budou mnohem menší, než kdybychom k tomuto kroku přistoupili už před několika dny, upozorňuje ekonom platební instituce Roger Dominik Stroukal. „Naštěstí se k tomu přidaly Spojené státy americké, které zavedou ještě mnohem zásadnější opatření,“ dodává.

Samotné odstřižení Ruské federace od bankovního systému Swift nepřeruší fungování mezinárodního obchodu, vysvětluje host Speciálu k válce na Ukrajině: „Peníze se pořád dají přeposílat, ale je to násobně dražší, delší a složitější. Pro běžného občana je to tedy kritické, ale nepostihne to tolik ty oligarchy – proto je důležité takovou kolektivní sankci doplnit i nějakými konkrétními sankcemi na prominenty ruského režimu.“

Anonymous v akci

Mezinárodní skupina hackerů známá pod názvem Anonymous je už čtvrtý den v kybernetické válce s Ruskou federací. Hackeři už stihli mimo jiné shodit ruské státní weby, ale také televize, které jsou nástrojem kremelské propagandy. Vysílali pak na nich kromě jiného reálné záběry z války na Ukrajině nebo ukrajinskou hudbu.

Hackeři na Twitteru uvedli, že chápou, že běžní ruští občané nesmějí nahlas vystupovat proti ruské agresi na Ukrajině a že jejich kybrnetické útoky nejsou namířené proti ruským občanům, ale proti ruské vládě a proti Vladimirovi Putinovi.

autoři: Tomáš Pancíř , and
Spustit audio