Covidoví hrdinové. Stovky testů musí udělat zdravotní sestra každý den na odběrovém místě

23. listopad 2021

Ministerstvo zdravotnictví eviduje od začátku epidemie koronaviru přes 42 a půl milionu antigenních a PCR testů. Statisíce z nich udělali zdravotníci v královéhradecké fakultní nemocnici. Na odběrovém místě se tam den co den setkávají s nakaženými, někteří už rok a půl v kuse. Jsou to covidoví hrdinové.

Odběrové místo na okraji areálu královéhradecké fakultní nemocnice. Lidé sem přichází pěšky nebo přijíždí auty a zdravotníci jim pak testy dělají okénkem. Dnes i odběrová sestra Adéla Moravcová. „Nejdříve je zapotřebí převléknout se do jednorázové uniformy covidového oblečení. Pláště, rukavice a čepičky. Vše pro to, abychom byli v bezinfekčním oblečení, které potom můžeme vyhodit.

Čtěte také

Takto se obléká už přes rok. Tehdy sem přišla jako studentka vyšší odborné zdravotnické školy. Od té doby dostudovala a začala tady naplno pracovat.

„Každý člověk je jiný, takže ta práce je pořád zajímavá. Je to komunikace s lidmi. Chodí nám sem i tací, kterým se nelíbí způsob odběru, že to bereme příliš poctivě. To je na tom asi nejtěžší, vyjít s klienty, kteří nepřichází v úplně dobré náladě, říká Adéla Moravcová.

„Ale moc mne to tu baví. Je tady výborný kolektiv, takže jsem tady od začátku ráda, dodává Adéla Moravcová. „Když se člověk podívá, jak se to lidé snaží obejít, tak to mne znepokojuje. Když si jdete potom třeba nakoupit a vidíte lidi bez respirátorů a potom druhý den je tady u nás zase víc lidí na odběr.

Kolik testů na covid udělala, přesně spočítané nemá, ale jsou to tisíce...

Tady na odběrovém místě královéhradecké fakultní nemocnice jsou postavené oranžové mobilní buňky. Slouží jako zázemí zdravotníků. V jedné z nich je kancelář, kde administrativní pracovníci řeší třeba objednávky lidí.

Čtěte také

Nejen rodná čísla teď kontroluje i Kristýna Ludvíková, studentka hradecké univerzity. Často je prvním, kdo s příchozími komunikuje. „Dříve jsem nebyla asertivní, ale teď díky této práci, jsem se stala docela asertivním člověkem.

S kolika lidmi takto denně přijde do styku? „Při ranní směně, která trvá šest hodin, je to tak 500 lidí. Někdy musím komunikovat i v cizím jazyce. Učím se španělsky, ale zejména je tady zapotřebí angličtina, protože je tu hodně zahraničních studentů na univerzitě.

„Nejtěžší je vysvětlovat některým lidem, že si test musí zaplatit. Oni nechápou proč. Nebo když jsou lidé naštvaní, tak jim vysvětlit, že my za to nemůžeme. My jsme bohužel takový nárazník a někdy i hromosvod, dodává Kristýna Ludvíková.

Jen tady v královéhradecké fakultní nemocnici zdravotníci od začátku epidemie udělali přes 300 tisíc testů na covid.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.