Covid-19 ovlivní rozsvěcení vánočních stromů i trhy. Kladno se ale svých splněných přání nevzdá

24. listopad 2020 11:04

Středočeská města a obce začínají zdobit vánoční stromy. Jejich rozsvícení je plánováno na první adventní víkend, kvůli pandemii koronaviru ale většinou bez diváků. Výjimkou je Kladno, které připravilo tradiční akci s trháním vánočních přání dětí z dětských domovů.

Letošní advent bude prostě jiný, než v předcházejících letech. Města a obce ruší vánoční trhy i tradiční společné rozsvícení stromů. Akce se přesouvají na internet. 

Patrně nejbohatší program chystají v Příbrami. Tam advent zahájí v neděli, kdy městem projde kapela, a to mezi 10. a 12. hodinou a mezi 14. a 16. hodinou. Od 18 hodin bude na Svaté Hoře koncert přenášený on-line. Druhý adventní víkend z hornického muzea zahraje kapela Wohnout, třetí víkend v kostele svatého Jakuba Iva Bittová, oba koncerty diváci můžou sledovat opět jenom po internetu. Konec předvánočního času bude opět patřit hudbě v ulicích. Hudebník Pokáč zahraje na třech vytipovaných místech, jedním z nich bude i prostranství u nemocnice. 

V Berouně chystají na první adventní neděli on-line vystoupení zpěváka Ládi Křížka. 

Nymburkem na Mikuláše projede Čertovská jízda. Pekelný žebřiňák se na cestu vydá od Kauflandu v 17 hodin a projede jednotlivé části města, aby mohly děti zpytovat svědomí aspoň na dálku, příští rok by se jim totiž už opravdu mohlo stát, že si pro ně čerti budou moct přijít až domů.

Naopak v Kladně budou rozsvěcovat vánoční strom i s tradičními přáními dětí z dětských domovů, a to za přítomnosti diváků.  Vánoční strom splněných přání rozsvítíme 28. listopadu v 18 hodin. I přes pandemická opatření bude ozdoben přáníčky dětí a zájemci si je mohou přijít sami strhnout a splnit dětem z dětských domovů v Kladně a okolí jejich vánoční přání. Alespoň o tuto tradici nechceme Kladeňáky ochudit ani letos, uvedl primátor Milan Volf z Volby pro Kladno. Pro děti bude připravena i Pohádková kouzelná zahrada u Kladenského zámku, kde na ně bude čekat cesta za dobrodružstvím

V Kolíně mohou zájemci sledovat rozsvícení vánočního stromu na Karlově náměstí ze záznamu. Na facebooku a internetových stránkách města bude k vidění v neděli od 17 hodin.  

Svůj vánoční strom má už i Praha. 17,5 metru vysoký smrk ztepilý z Kamenného Přívozu nedaleko metropole přivezli na Staroměstské náměstí v noci z pondělí na úterý. 

autoři: jum , Kristýna Vašíčková
Spustit audio