Členové Astronomického klubu postavili dalekohledy na hradě Orlík. Vidět byly i skvrny na Slunci

Srpen je pro sledování oblohy ideální měsíc, a vědí to samozřejmě i členové Astronomického klubu v Pelhřimově. 

Po koronavirové přestávce proto nabídli veřejnosti pozorování oblohy nad zříceninou hradu Orlík u Humpolce. 

Popularizace oblohy

„Jsme všichni amatérští astronomové, není to profese nikoho z nás,“ říká člen klubu Jan Lukašík s tím, že se často věnují popularizační činnost, jako je pozorování pro veřejnost nebo akce na dětských táborech. 

Sám se astronomii začal věnovat díky kroužku v Domě dětí a mládeže. Říká, že pro amatéry toho na obloze není moc k objevování. Za svůj nejlepší úlovek považuje to, že se mu za jednu noc podařilo spatřit sedm z osmi planet sluneční soustavy. 

V plánu má také takzvaný Messierův maraton. „Cílem by mělo být během jedné noci vidět všechny objekty z takzvaného Messiérova katalogu.“

Hrad Orlík

Na Orlíku si návštěvníci, a bylo jich opravdu hodně, mohli mimo jiné prohlédnout Slunce i s jeho skvrnami a protuberancemi. „Budeme pozorovat Slunce speciálním dalekohledem s filtry v takzvaném H alfa pásmu,“ říká Jan Lukašík a dál vysvětluje: „Ten pohled na Slunce učiní bezpečným pro člověka tím, že odfiltruje podstatnou část intenzity záření.“ 

Varuje také před pozorováním Slunce přes různá černá sklíčka. Při pohledu do speciálního dalekohledu pozorovatel uvidí červený kotouč. Při troše štěstí může po jeho obvodu zahlédnout i výtrysky sluneční hmoty, takzvané protuberance.

Spustit audio

Související