Číměř na Třebíčsku musí zaplatit statisícovou pokutu. Za ukládání odpadů

8. září 2017
Zprávy z

Česká inspekce životního (ČIŽP) prostředí dala obci Číměř východně od Třebíče pokutu 400 tisíc korun. Důvodem byl fakt, že obec nesprávně ukládala odpad na skládku. Proti rozhodnutí inspektorů se odvolala, ministerstvo životního prostředí to ale zamítlo.

Vesnice Číměř musí státu zaplatit 400 tisíc korun. Podle ČIŽP se provinila tím, že na skládku přijala více odpadů, než jí úřady povolily.

„Při kontrole v říjnu 2016 jsme zjistili, že nevyhovující stav trvá už nejméně dva roky. Obec nechala do svého zařízení postupně navézt o bezmála 13 tisíc tun odpadů více, než měla povoleno. Většinou se jednalo o stavební odpady, zeminu a kamení. U řady přijatých odpadů nebyly doloženy dokumenty o tom, že složení odpadů odpovídá normám pro uložení na povrchu terénu,“ řekl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě Jan Panský.

Číměř, skládka

Už jednou státní orgán obec pokutoval, bylo to v roce 2011. „Tehdy to bylo 30 tisíc korun, nyní je pokuta podstatně vyšší, protože svého nezákonného jednání si již museli být velmi dobře vědomi,“ prohlásil ředitel inspekce Erik Geuss.

Obec se proti uložené pokutě odvolala, resort životního prostředí ale odvolání zamítl a sankci potvrdil.

autor: mik
Spustit audio