Čím dřív oční vadu u dětí objevíme, tím větší šance je na úplně uzdravení, říká žďárský optik Látal

10. květen 2017

Jiří Látal ze Žďáru nad Sázavou je třetí generací optiků v rodině. Za svoji více než dvacetiletou praxi se ve své provozovně setkává s mladými pacienty s vadami očí, které by v dětském věku bylo možné vyléčit, pokud by se na ně přišlo včas. „Třeba vidí jenom na jedno oko, takových zákazníků je poměrně dost. Čím dřív se vada zjistí, tím lépe. Ideální je předškolní věk, i dříve,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Podle Jiřího Látala je velmi obtížné oční vadu jakou nejčastěji bývají tupozrakost, šilhavost, krátkozrakost odhalit. „Praktický lékař na preventivních prohlídkách kontroluje zrak, ale tím koukáním na obrázky v pediatrické ordinaci se na něco těžko přijde. Lékař by dítě musel poslat na oční oddělení.“

Deset procent dětí má nějakou oční vadu

Právě proto se rozhodl, že ve žďárských mateřských školách děti v předškolním věku začne zdarma vyšetřovat. „Moje kamarádka takové screeningy po školkách dělá, má i vzdělání, které je k tomu potřeba. Napadlo mě se s ní spojit a udělat to ve žďárských školkách a zkontrolovat oči dětem plošně,“ vysvětluje Jiří Látal.

Vyšetření probíhá bezkontaktní metodou. „Dítě se kouká na obrázky, potom do obrazovky. Nic na tom není, u mladších dětí to trvá trošku déle, asi pět minut, u předškoláků je vyšetření za minutu hotové.“ Od listopadu loňského roku už zkontroloval děti ve třech mateřských školkách. „Průměr je, že deset procent dětí nějakou takovou vadu má, ta žďárská čísla tomu odpovídají.“

„Naposledy jsem měl takový malý výpadek, přišla maminka s dvojčátky a já jim pořád pletl jména. Nejdřív jsem si myslel, že jedno je starší. Ta už mě probodávala pohledem, že jsem myslel, že už to vyšetření ani nebude chtít udělat,“ směje se Jiří Látal.

Když se začne včas, úspěšnost léčby je devadesát procent

„My hledáme rozdíly vůči standardu, který ve věku dítěte má být. Když na něco takového přijdeme, rodič dítěte dostane jednoduché písemné vyjádření s tím, že by měl navštívit očního lékaře. Tu léčbu už samozřejmě řeší lékař. Přiznám se, že žádnou zpětnou vazbu nemám. Asi troje rodiče si přišli pro brýle, ale že by přímo poděkovali, to asi ne,“ krčí rameny žďárský optik Látal.

Nejčastější vadou je rozdílné vidění. „Na každém oku mají jiné množství dioptrií. To na chování dítěte nepoznáte. Jak se zrak vyvíjí, hlava pozná, že jedno oko vidí lépe, a začne používat jen to jedno oko. Léčba tedy probíhá tak, že se to šikovné oko zalepí, aby se to méně šikovné naučilo koukat. Když se začne včas, tak úspěšnost léčby je devadesát procent. Když je rozdíl veliký, tak se nepodaří dioptrie srovnat, ale s brýlemi to funguje dobře.“

Ještě před dvaceti lety jsme čočky brousili ručně

Jiří Látal je už třetí generací optiků. Dědeček Alois provozoval optiku na Slovensku v Bratislavě, to bylo před osmdesáti lety, po odsunu Čechů za druhé světové války se rodina vrátila do Prostějova. Tatínek byl optikem ve Žďáře nad Sázavou. Vše v oboru se rychle mění. „Už dvacet let zpět je pravěk. Nám přijde kulatá brýlová čočka a my ji musíme zabrousit do brýlí. Ještě před dvaceti lety jsme to brousili ručně, namaloval se tvar, oštípalo se to nějakými kleštěmi a ručně se to zabrousilo,“ vysvětluje žďárský optik.

Teď? „CNC stroje, 3D systémy, ofotí se tvar obroučky, sklo a brousí to stroj. Optik musí nastavit centraci, aby to bylo pro toho daného člověka. I to je dost velká práce.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.