Chytáme i vodu, co odkapává z bojleru. Lidé šetří vodou, kde se dá

6. srpen 2018 10:10

Celá Vysočina se potýká s nedostatkem vody. Několika obcí na Humpolecku už musí vodu dovážet, jinde dostali obyvatelé upozornění, že mají výrazně šetřit. Je to i příklad Čejova u Humpolce.

Hrášek, řepa, květák. Téměř všechno má pan Karel z Čejova u Humpolce na zahradě suché. „Tady jsem to zaléval z potoka, vidíte, že to je s blátem. Ale potok je taky suchej,“ konstatuje starší muž.

Pan Karel s paní Ludmilou žijí v domku v dolní části obce hned vedle potoka. V době natáčení reportáže ukazoval jejich teploměr rovných 40 stupňů. „Není voda, i potok skoro vyschnul. Šetříme, i vodu, co odkapává z bojleru, chytám do kýblu, zalévám s ní potom kytky tady doma. To víte, lidi napouštějí bazény a pak voda není.“

Trávu nezalévám, nemusím ji sekat

„Zatím to teče, ale přišla nějaká zpráva, že máme šetřit,“ to říká muž v druhé části Čejova, která je výše položená. „Tlak je slabší, ale pořád to teče. Já ale nic nezalévám, akorát bych musel sekat trávu. Moc vody nespotřebuji.“

Obec svým obyvatelům formou SMS zpráv poslala upozornění a snížila tlak v potrubí. Čejov bere vody z vlastních vrtů, které jsou umístěné v lesích poblíž.

autoři: Věra Hájková , mik
Spustit audio