Chystá se oprava zámku v Telči. O zakázku za čtvrt miliardy má nakonec zájem pět firem

29. prosinec 2019 06:00

O zakázku na opravu zámku v Telči se v prodlouženém termínu přihlásilo pět firem. Původní lhůta skončila 11. prosince.

Do té doby žádná s firem nabídku nepředložila, ale k zakázce vznesly dotazy, což znamenalo týdenní prodloužení termínu. Po vyhodnocení nabídek bude NPÚ v Českých Budějovicích, který spravuje i památky na Vysočině, dodavatele znát zřejmě v polovině ledna 2020, řekla mluvčí NPÚ Markéta Slabová.

Oprava za čtvrt miliardy

Renesanční skvost čeká na obnovu asi za 240 milionů korun hrazenou především z evropských a národních dotací. „Hodnoticím kritériem byla nabídka nejnižší ceny. V současné době probíhá proces posouzení a hodnocení nabídek. Dodavatel by měl být znám v polovině ledna 2020,“ řekla Slabová.

Zámecké muzeum

Obnova zámku má skončit v roce 2022. Ve stejném roce si Telč připomene 30 let od zápisu svého historického centra na seznam památek UNESCO. Rekonstrukce zámku je rozdělená na stavební a restaurátorské práce a na expoziční část. „Budujeme kompletně zámecké muzeum a tam bude druhý dodavatel,“ řekl už dřív ředitel českobudějovického NPÚ Petr Pavelec.

Muzeum v jižním zámeckém křídle bude přístupné celoročně. Zámek má prozatím návštěvnickou sezonu od dubna do října. Kromě muzea se návštěvníci dočkají i nového zázemí v bývalé zámecké jídelně. Pracovat se bude také v zámeckém pivovaru, ze kterého bude depozitář.

Pracovníci zámku už se na opravu připravují delší dobu. Musel vystěhovat některé části a uzavřel svoji galerii, ve které je nyní depozitář. I kvůli tomu mu letos ubylo návštěvníků. Namísto asi 96.000 jich přišlo přibližně 70.000. Přesto zůstává zámek, který korunuje malebné telčské náměstí, nejnavštěvovanější památkou v kraji. Přístupný veřejnosti má zůstat i po dobu oprav.

zdroj: ČTK
Spustit audio